Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пълен текст на интервюто на главния прокурор Никола Филчев

0 коментара

Водещ Кеворк Кеворкян:
Добър вечер, добре дошъл. И тази вечер е ред на главния прокурор Никола Филчев. Откъде да почнем. Да уточня нещо. Значи, аз смятам, че най-неподходящото правило за този разговор е "И вълкът сит, и агнето цяло". Съгласен ли си?

Никола Филчев:
Вероятно визирате какво отношение ще изразя спрямо различните политически сили.

Но не ме пита кой е агнето, кой е вълкът, очаквах това да питаш.

Вижте, аз съм в това студио като държавен служител и дължа на българските граждани едно сериозно отношение. Прокуратурата е деполитизирана, не би трябвало да се меси в политиката, още по-малко пък мога да изразявам лични оценки за отделни личности. Този разговор не може да се превърне в една трибуна за лични пререкания, за персонални оценки. Това е моето убеждение. Българските граждани чакат да чуят какво прави прокуратурата, за да живеят те по-спокойно.

Прав си. Нали си говорим на ти, ако това не те затруднява.

Ако може, да.

Прав си, разбира се, но се натрупаха много въпроси около теб и аз мисля, че все пак на някои от тях трябва да се отговори.

Длъжен съм, затова съм тук.

Получи ли заплахи или предупреждения преди този разговор?

Не бих искал да коментирам. Нека да...

Добре, разбирам. Друг въпрос...

Все пак аз изразявам свободно волята си и...

Защо мълчиш от толкова време?

По две причини. Първата е, че законът забранява да се говори. В конституцията е записано, че всеки гражданин има право на защита на неговата чест и достойнство, а работата на прокуратурата е свързана с разследване на престъпления. И тази конституционна норма, тя е намерила конкретен израз в редица законови разпоредби, които задължават органите на предварителното разследване, имам предвид прокуратура, следствие и дознателския апарат, да мълчат. Извършването на предварителна проверка е забранено да се разгласява. Тайната на следствието съществува. Обстоятелствата в рамките на едно следствие е забранено да се разгласяват. Всичко, което каже един прокурор, особено главният прокурор, то е много... прокурорът говори с обвинителния акт, не с думите си. Недопустимо е да се говори.

От друга страна... това е единият конституционен принцип, от друга страна, гражданите имат право на информация. Да, но само тази информация, която не е държавна или служебна тайна. Между тези две ценности, между тези два полюса законодателят е избрал задължението да не се разгласяват тайната на следствието, да не се разгласява разследването, да не се разгласява какво ще стане.

Да, но аз имах предвид друго - мълчанието ти тогава, когато си обект на доста сериозни обвинения, лично към теб отправени.

Е, аз съм главният обвинител, то е естествено всички да те мразят. Но съм готов да давам всякакви обяснения.

Смяташ ли, че има кампания срещу теб в медиите?

Разбира се, че има.

Какво трябва да постигне тя?

В една такава кампания смятам, че най-малкият резултат е отстраняването на един главен прокурор и поставянето на друг главен прокурор. Аз смятам, че тук се цели дестабилизиране на държавните органи, създаване на напрежение в държавата, от която тесен кръг хора се опитват да извлекат изгоди. Иначе за мен, така или иначе, тази прокуратура от 1100 души, тя се персонифицира, всичко се свежда до мен - нещо, което не е приемливо. Но това, което ми прави впечатление от последните дни, е, че, ако мога да се изразя не с конкретен пример, хванеш някой крадец да краде и искаш да го дадеш на съда; той започва да разсъждава и да твърди, че държавата е зле устроена, че конституцията не е хубава и най-малко трябва да се махне Филчев. Това не е правова държава. Вместо да обяснява за обвиненията, които са му повдигнати.

Ти говориш за дребен крадец, а в случаите, когато става дума за бивши политици?

Не мога да разбера и не приемам тези твърдения, че прокуратурата се месела в политиката. Когато обвиниш политик, разбира се, че това има политическо отражение и политически последици. Въпросът е да се обвинява за престъпление, посочено в Наказателния кодекс, а не за провеждане на една или друга политика.

Изборът на главния прокурор е политически обусловен, това е вън от съмнение. Какви, ако можеш да кажеш ангажименти пое при този избор? Бяха ли ти поставени някакви условия?

Поначало от Аристотеля още се спори какво е това политика. Ако приемем, че класите са големи групи от хора, че партиите изразяват интересите на класите, че политиката е управлението на държавата и отношението между класите и партиите, сигурно има група хора, която е застанала зад моя избор, е държала на избора ми. Това не може да се отрече. Аз обаче не мисля, че...

Синьото торнадо, помниш ли?

Синьото торнадо, синьото кроше... Не съм нито син, нито червен. Смятам, че трябва да се служи на закона. Разбира се, има един морален въпрос - човек трябва да е лоялен към хората, с които е бил повече или по-малко близък. Но това не може да става за сметка на законността. Когато Наполеон се връща от Елба и започват стоте му дни, маршал Ней го посреща, той му е обещал да го доведе на краля в желязна клетка, да докара чудовището, срещат се в Лион, мисля, и на един балкон, народът екзалтиран вика "да живее императорът". И тогава Наполеон казва на Ней: Абе, Ней, какво чух там, нещо за някаква клетка. Ней казва: да, така е, господарю. И тогава Наполеон казва две думи, които аз съм ги запомнил и винаги се ръководя от тях, и той му казва: Ней, да знаеш, че това, което най-много презирам, е човешката неблагодарност.

Казвам го, за да изразя мисълта си, че човек трябва да бъде лоялен към хората, които са го подкрепяли, но това не може да става за сметка на закона и това е дълбокото ми убеждение. Аз смятам, че на тази основа в миналото в политическия наш живот е имало проблеми, защото, да кажем с президента Желев, и по-нататък.

Колко министри, зам.-министри от кабинета на Костов са следствени и обвиняеми?

Аз не съм ги броил. Смятам, че прокуратурата изпълнява общата воля на българските граждани, в това число и на самия бивш премиер Иван Костов, извършителите на престъпления да бъдат обвинени. Дали тези обвинения са основателни или не, решава съдът. Не съм ги броил, честна дума. Не са малко, но...

Не те интересува бройката.

Не, не съм го броил. Даже така ми е неприятно като въпрос, защото тук има един подтекст. Има един подтекст, всъщност смачка ли ги, какво направи срещу тях, нали. Винаги съм се стремял да не се поддаваме на емоции при изпълнение на службата си, на работата си, при повдигане на обвинение и разследване. И колкото по-бързо съдът се произнесе, толкова по-добре. В тази връзка искам да дам един пример. Случаят "Индиго". Един хуманитарен проблем. Няма партии, няма правителства, няма управляващи и опозиция, един хуманитарен проблем. Обвинителният акт, следствието свърши така или иначе с усилия. Прокуратурата внесе обвинителен акт май, до този момент не е ясно това дело дали ще се тури на разглеждане, или ще се върне за допълнително разследване. Съдът трябва да реши въпроса. Работата на съда... това не е моя, нито на прокуратурата грижа.

Като те моля да не търсиш излишен подтекст, когато тръгна атаката срещу тебе сега, някои казват, че затова поиска имунитета на Никола Николов и го виждат в ролята на жертвено агне.

Не, не, най-малкото е жертва...

А защо сега поиска имунитета?

Миналата година при работа върху следствие, което се извършва в разградската окръжна следствена служба и което е било повикано тук в отдела за борба с корупцията, било е иззето това дело за... не знам по какъв повод, ми казаха обаче, завеждащият отдел ми каза, че в страниците на това разследване е намерил, мушнат, без да е описан, един ревизионен акт. На този ревизионен акт изобщо не му е даден ход и там са констатирани, когато започва да се разглежда този ревизионен акт, са констатирани редица груби закононарушения и престъпления. И работи се, пет тома е самото искане, от 50-ина страници, работят цял екип от прокурори. Пет тома са приложенията към него. Ако народните представители разрешат разследване, прокуратурата ще го разследва. Ако не разрешат, няма да го разследва. Но опитите да се свързва това с конюнктурата са неуспешни.

Добре, ама доста зрители се интересуват и от историята "Сапио". Тя вече е силно шаржирана - група граждани, подписка и т.н. Това шега ли беше, шегичка някаква или какво?

Поначало не сме в период на... по-старите знаят, в период на културна революция, когато хунвейбините с датзибао, с лепенки по стената управляваха държавата, определяха кой да бъде обвинен и кой да бъде отстранен. Аз го намирам всичкото това нещо за групи граждани за несериозно, както и това група възрастни хора, хайде да не казвам пенсионери, защото и аз гоня пенсионна възраст, възрастни хора, 70-80 години, като си играли с компютъра, влезли в Интернет и там се наговорили да отидат в Съдебната палата и да свалят главния прокурор. Съгласи се, че това не е сериозно...

Аз затова те питах дали не е шегичка това със "Сапио", защото и то не изглежда сериозно.

Не.

Каква е истината около това, има ли давностен срок и всичко останало?

Забравил съм много неща, но това, което добре си спомням, е, че имаше много спорове по този случай. Сега, въпросът, който ми задавате, аз го дешифрирам, аз го разчитам - кажи нещо за бившия премиер Иван Костов.

Не, не. Бившият премиер не ме интересува, интересува ме това, че в разгара на тази атака срещу теб се поставя отново въпросът за аферата "Сапио".

Прокуратурата има позиция. Ние вече сме изразили официалната си позиция. Имало е сигурно спорни моменти, не бих искал да ги коментирам. Но така или иначе ние сме изразили позицията си към този момент. И няма разследване, то не може и да има. Той е с имунитет, г-н Костов. А иначе дали някой е извършил престъпление или не, това може да го решава само съдът, и то с влязла в сила присъда.

Добре, ти казваш, че оръжието на прокурора не са думите, а делата.

Обвинителните актове.

Добре, какво свършихте за четири години в прокуратурата?

В този, последния, в най-новата ни история, за мен има две вълни на икономическа престъпност. И бях удовлетворен да прочета преди месеци в статия на бившия министър Иван Пушкаров, мисля, същата констатация. Първата вълна, това е присвояването на много пари, лични и държавни чрез различни банки, финансови пирамиди, финансови къщи. Това беше една от първите ни задачи, които имахме, си поставихме. Шейсет обвинителни акта са в съда с по няколко обвиняеми, над 200 души от най-богатите в държавата са обвиняеми. Софийският градски съд ще ги реши, когато прецени и както прецени. Ако не ги решава, това не е хубаво. Невинните трябва да узнаят, че са невинни. Скоро един народен представител ме пита защо така постъпихте по повод на един банкер. За този банкер аз знам само името му. Не познавам конкретните факти по делото и не бих могъл да се произнасям.

И второ, втората вълна на икономическа престъпност, това са престъпленията, свързани с приватизацията.

Голямото представление, точно затова щях да те питам.

Не става дума за приватизацията, защото това е въпрос на политика - нещо, което не ми е работа да го преценявам. Говоря за престъпленията, които придружават приватизацията, защото приватизацията е една социална революция - държавната собственост преминава в ръцете на тесен кръг хора. Обществото се разслоява на бедни и богати. Отново има класова диференциация. Държавните пари отиват в ръцете на група хора. И при тази приватизация има извършени много тежки престъпления. Проверени са над 200 приватизационни сделки, водят се около 80 разследвания, някои приключват, други са внесени в съда. Много трудно се разследва. Това... поначало самата приватизация като процес, положителната правна уредба, правната регламентация на приватизацията е доста сложна и много трудно е в тази сложна правна уредба да откриеш нарушението и да прецениш дали това пък нарушение съдържа белезите на престъпление. Това е един труден процес, който става неизбежно и с вещи лица. Но който си е позволил да присвои огромни количества, да заграби огромни количества държавно имущество, трябва да отговаря. Това е задължение на прокуратурата и се изпълнява, доста ревностно се изпълнява, защото лошите не са само в политическия опонент, а добрите да са само в моите съмишленици и обратното. И тук няма партии, който е извършил престъпление, трябва да отговаря и ще отговаря, аз съм убеден, рано или късно. А що се отнася...
Разбира се, тук следва логичният въпрос - добре де, няма ефективност, виновните не са наказани. Твърдиш за виновни, а те не са наказани. Аз искам да посоча, че ролята на прокуратурата в наказването на престъпниците е много скромна. Оперативните служби на МВР намират данните за извършено престъпление, върши се разследване. То се върши... в 70 процента от престъпленията се разследват от дознателите на МВР, 30 процента, по-сложните престъпления, се разследват от следователите и прокурорът само обвинява въз основа на доказателствата, събрани от дознатели или следователи, и внася обвинителния акт в съда. Съдът с неговите три инстанции ще реши въпроса. Затова пледирам категорично за ускоряване на наказателния процес - опростяване, ускоряване, бързи и спешни промени на законите и на конституцията, разбира се. Това е категорична позиция.

Сега ще те питам за конституцията, но преди това да вметна, Драгомир Драганов онзи ден пише в "Банкер", че има сделка между различните партии у нас... договорка между партиите приватизационните сделки да се разделят в съотношение 70:20:10 процента. Известно ли ви е такова нещо?

Не, не, не мога да го допусна.

Изключено?

Приватизационните сделки, то има много малко за приватизация...

Не, не, в онова време, преди няколко години.

В миналото?

Да.

И всеки да извлича полза от различни приватизационни сделки?

Отделните партии, да...

Не, изключвам това. Не мога да допусна, невероятно ми звучи.

В петък изненадващо каза пред журналисти в парламента, цитирам те: Спокоен съм за живота си, нямам врагове. Моето име е чисто. Нямаш врагове - това малко като шега изглежда, но затова отделно. И там също говори, че ти си за промени в конституцията.

Категорично.

Много хора смятат, че конституцията е едва ли не най-главното ти убежище, да кажа дори последното ти убежище.

Да, казах го, защото...

На какво се дължи този обрат?

...в публичното пространство се създава впечатлението, че аз съм пречка на прогреса или че прокуратурата е пречка на прогреса или че прокуратурата се е вкопчила в статуквото. Напротив, категорично и публично заявявам мнението си, че съм за коренни радикални промени. Такива промени, каквито да доведат до ефективна съдебна система. Кой ще го реши въпроса - тези, които народът е избрал да правят това, това е Народното събрание. Народното събрание, компетентните държавни органи - Конституционният съд, президентът.

Но чак сега го казваш и зададе впечатление, че ти си против реформата.

Защото поначало реформата не ми е работа. Трябва да прилагаме закона такъв, какъвто законодателят го е приел. Прокуратурата изобщо не е партньор нито на правителство, нито на парламент, има много по-тесни функции - да повдига обвинения и да ръководи конкретни разследвания, да води конкретни разследвания. Така че това е работа на Народното събрание, на КС и на народа, и на българския народ... да се направи такава съдебна система. Разбира се, че не е ефикасна съдебната система, разбира се, че не стигат до затвора престъпниците. Да се направи съдебна система, която да функционира.

Като казваш престъпниците, чии интереси си засегнал повече - на политически кръгове или на подземния свят?

Аз от подземния свят една лоша дума не съм чул.

Сега ще трябва да следва обяснението.

И в интерес на истината, ако не греша, и не съм казал публично и една лоша дума за никого. Нито за престъпник осъден, нито за обвиняем, нито пък още по-малко за политик или участник в нашия държавен и политически живот, не съм си позволил да кажа една лоша дума и го намирам за недопустимо.

Дори за онези, които те ругаят, си пестиш епитетите, това какво е - липса на език, страх или какво?

Аз сега не мога да вляза в ролята на уличен бабаит. Държавата ми е възложила функция за определен период да я изпълнявам и трябва да я изпълнявам отговорно, колкото ми позволяват силите.

Що се отнася до това кои политически сили те атакуват, не бих казал, че цяла политическа сила... българските политически сили са отговорни, не мога да приема, че цяла политическа сила. Това са тесни групи от хора, които искат да махнат персоната, за да може да... мислят, че по този начин ще избягнат наказателна отговорност, преди всичко за престъпления, свързани с приватизацията. Защото приватизацията - ставаш богат, г-н Кеворкян. Народът изключително обедня, безработицата е един социален проблем, но има хора богати... Които са станали така или иначе чрез бизнес - почитания, поклон доземи, но тези, които станаха богати, много богати с много тежки престъпления, трябва да отговарят. Народът очаква справедливост. Така че нямам никакво намерение да се огъна пред никакви атаки, това... просто ми е минало времето да се плаша.

Носиш ли списъка на враговете си, които е трябвало да бъдат ликвидирани? Разпространяваха един такъв списък.

Разпространяваха го на погребението на покойния Николай Колев, който беше мой състудент и дълги години бяхме доста близки. Аз го намирам за абсолютно недопустимо - със смъртта на един човек да се правят такива спекулации. Списък на хора, които подлежат на убиване от мен или от моите, с моите възможности. Какви възможности имам? Аз съм постоянно... постоянно около мен има хора. Първо, публичният ми живот е пред всички, а второ, животът ми... постоянно има хора, които виждат какво правя. Списък на хора за убиване - това е някаква гавра с паметта на починалите.

Ти все пак заинтересован ли си от този списък, кои са в него?

Никога не съм го виждал, не съм се интересувал и не съм виждал такъв списък. Дали има даже не знам, там чух, че са... и раздавали са някакъв списък, но не съм се интересувал. Не го приемам за сериозно това. Аз, извинявайте, аз имам списък, искам да си направя списък на това колко години на мен ми остават и ми е време за равносметки, за равносметка какво съм свършил, какво ми е останало, какви задължения имам към близките си, към по-далечните, към хората, които са ми дали тази отговорна служба. На това правя списък, на годините или на дните си, а не списък на...

Казваш на дните си, страхуваш ли се?

Не, не.

Не.

Просто минало ми е времето да се страхувам. Аз като млад не се страхувах, че сега ли. Като млад човек се страхува, защото има живот пред себе си.

Усещаш ли се мразен?

Не бих казал, не. Хората имат различни... хората сме различни. Има категории добро, зло, има добри хора, има лоши хора. Човек е едно съчетание от добри и лоши свойства и е човек дотолкова, доколкото ограничава отрицателните си свойства. Да кажем, като една част от хората, добрите хора, като виждат това омаскаряване на главния прокурор, който и да е той, добрите хора... някакво съчувствие. Лошите хора пък сигурно изпитват силно наслаждение, да кажем, какво по-голямо удоволствие от това да окепазят главния прокурор. То е сладко. Да не говорим, че в човека сигурно има заложена някаква такава нишка, която го кара да изпитва наслаждение, когато друг е окепазен. И психолозите го доказват това, го сочат - клюката е нещо сладко.

Дори Палдер, немският юрист от баварското правосъдно министерство, те мотивира да потърсиш отговорност от онези, които, както ти казваш, те оклеветяват, но ти не го правиш. Защо? Защо не търсиш такава отговорност?

Когато става дума за някакви нападки срещу мен, лични, аз не бих си позволил в никой случай да използвам служебното си положение, да използвам ситуацията, в която се намирам, за да се търси наказателна отговорност. За всеки друг бих го направил. В случая това е недопустимо, пък и не ги намирам много сериозни тези нападки. По-скоро те издават един недъг на българския обществено-политически живот, на българския държавен живот, отколкото... На мен не ми вредят много.

Да. Аз се учудвам на спокойствието, с което посрещаш тези нападки. Но за теб кое е най-озадачаващото в убийството на прокурора Колев?

Кой го извърши, кой го извърши, още повече че името ми се намесва. Аз съм силно заинтересован...

Озадачаващото обаче...

...истината да бъде...

Нещо странно намираш ли в това, което съобщиха медиите?

Аз съм се дистанцирал от всичко. Не желая информация, не получавам, разследването се води от следствената служба, която законът е определил кой да го води и това е Софийската следствена служба. Тя се състои от 200 души следователи и аз нито един не познавам.

Мнозина обаче се запитват защо разследването не се възлага на специализираната служба.

Защото законът е определил кой да го води разследването. Останалото, ако някой казва дай ми това дело аз да го взема, издава известна пристрастност, още повече че тогава, когато законът е определил кой да води разследването и когато и името ми се намесва в този случай, нищо не бих си позволил да правя. Законът е определил компетентната служба, 200 души са, никога не съм бил там, никого не познавам. Това са и млади хора, по-квалифицираните са по-нагоре и никой не може да допуска... Впрочем в разследването участват и следователи от Националната следствена служба. Какво вършат аз не знам.

А що се отнася до това има ли нещо странно в този трагичен случай, в това недопустимо, в това разтърсващо нашия обществен живот посегателство срещу прокурор, който цял живот е работил като следовател или като прокурор, аз го намирам за... и от вестника прочетох, че имало охрана. Охрана от доста време, не знам защо е това. Ако е охрана от държавни органи, те не ти помагат. Ако те спрат органите на пътната полиция и искат да те проверят, охраната не ти помага. Такава охрана може да имаш евентуално срещу престъпни посегателства, които очакваш.

Понеже говорихме за списъци... А онзи прословут фамозен списък на Главна прокуратура, ако беше на Главна прокуратура, с посочени вътре редица хора, които ще подлежат на проверка, на разследване и прочие?

Това е една спекулация. Този списък не е правен от юрист. Аз го видях във вестниците, не съм го виждал самия списък, но в никой случай не е изготвен от прокуратурата, обаче донесе много негативи и упреци срещу прокуратурата. Защото вътре има хора, които изобщо нямат нищо общо с прокуратурата, с престъпна дейност, никога не са били разследвани и никога не съм чувал да имат нещо общо с престъпността. Има и мои лични приятели, всъщност само аз не бях в оня списък. Има и други хора с влезли в сила присъди, това не може да бъде правено от юрист. Като идвах насам, срещнах Валентин Василев.

И той ли е вътре?

Оказа се, че и той бил в списъка. Няма нищо общо с прокуратурата. Много хора има и има хора, да кажем, един Петко Симеонов, който помня от телевизията, и с него преди 5-6 години се запознах при една съвсем случайна среща. Видях го и него в списъка. Аз не искам да изреждам имена, но казвам, че повече от половината, а може би и по-голяма част, просто нямат нищо общо. И там са сложени хора с най-голяма палитра, обхванат е целият спектър на нашите политици. Ако кажем... от тъмносини, до тъмночервени. И какъв е ефектът?

Какъв наистина?

Манипулира се общественото мнение срещу прокуратурата. То няма никакъв разум в такъв списък.

Да, обаче веднъж в една декларация на Главна прокуратура казахте, че зад кампанията срещу теб седи най-омразният политик в България. Не можах да се сетя кой е.

Казала го е пресслужба.

И ти не се сещаш.

Аз не искам да персонифицирам този разговор кой е обичан, кой е мразен. Не е важно какво аз казвам или какво пресслужбата на прокуратурата казва, важно е какво казва народът.

А коя е голямата ти грешка за тези 4 години?

Много грешки имам, пълен съм с грешки, ще кажа, както казваше дядо ми, но сетих се, като говорим за тези убийства, за тази смърт, има хора, на които... в един момент бяхме малко асистенти в Юридическия факултет, а само той подготвяше юристи. На една голяма част от юристите са им водил упражнения по Наказателно право, на други съм чел лекции след това в друг факултет. И по повод на най-... вижте колко парадоксално е, една трагична смърт на колежка, за която съм чувал, че и сестра ѝ също е колежка, съдия в Ямбол или в Сливен. . .

Ямболската адвокатка имаш предвид?

Да, говоря за нея, но знам, че сестрата е също... сестрата на тази, на покойната колежка, е също юрист, на когото също съм преподавал и е съдия, но това преди години. Разнасят се твърдения, едно или друго лице е получило категорични данни, че вече съм за съд, защото лично с двете си ръце, със сатъра съм я убил. И ако не беше вестник "Труд" да открие, че по това време съм бил в Либия на официална делегация по повод на българските медици, заедно с тогавашния министър на правосъдието Теодосий Симеонов и още един зам.-министър на здравеопазването, никога нямаше да се сетя. Аз самият никога не си водя... да не говорим, че поначало малко пътувам, но още по-малко от случаите, в които пътувам, се знаят от медиите. Ако медиите не бяха го установили това, това може ли да бъде едно сериозно. . . сериозна ситуация. И един...

Не искаш ли да кажеш общество?

Не, в никой случай, обществото не се приема, това е тесен кръг от хора. И един висш магистрат го взема това нещо, официално му било връчено, съобщават вестниците, и той казва: да, това го внасям във Висшия съдебен съвет. Висш магистрат. Е, ако не бях в Либия, какво щяхме да правим тогава? Ако не бях в Либия? Аз това, свободата на словото и демокрацията, да, на мен не ми вреди, но когато тя се упражнява във вреда на обществения интерес, във вреда на държавните институции, това е недопустимо.

Сега на въпроса най-голямата ти грешка аз отговорих - пълен с грешки през този период. Никога няма да стигна да предавам съдържанието си до толкова ниско или на такова битово равнище, да предавам съдържанието на разговори, които съм имал с едни или други държавници или политици. Но върху прокуратурата и върху мен лично е упражняван сериозен натиск за всички по-лични днес обвиняеми. За всички по-лични обвиняеми. Разговори са водени всякакви, сигурно съм се поддавал на натиск, сигурно съм се поддавал. Човек не може да е... човек много греши.

Има ли случай, в който някой от по-известните политически лица да е ставал жертва на вътрешнопартийни сблъсъци?

Аз не познавам вътрешнопартийния живот, но знам много добре за случай, при който един виден в миналото политик и държавник настояваше... и неговите партийни другари и ръководители, да бъде обвинен. Но никога не бих...

Кой трябваше да бъде обвинен?

Е, той трябваше да бъде обвинен.

Кой, кажи името?

Не, нека да...

Той обвиняем ли е в момента?

Обвиняем е.

Обвиняем.

Обвиняем е, даже има и дела и в съда са внесени, съдът ще ги решава. И тази комична фигура постоянно заявява: не мога да разбера обвинението. Той е очевидно интелигентен човек.

Значи той е жертва на вътрешни...

Не, не бих казал, че е жертва, но така или иначе сигурно са съвпаднали различни интереси.

Има ли натиск, участвал ли си в такъв натиск, свидетел ли си бил в Конституционния съд, Висшия съдебен съвет? Главна прокуратура вече знае къде...

Конституционният съд е поначало орган, който аз не мога да коментирам. Нямам никакво, нито гражданско... не бих могъл да коментирам. Той по конституция има толкова високи функции, че... разбира се, във вестниците четох най-различни неща, които силно ме смутиха, и ги намирам за абсолютно недопустими. Но не бих си позволил и нямам право да коментирам нищо, което е свързано с Конституционния съд, който трябва да е над всичко.

А що се отнася до има ли натиск върху Висшия съдебен съвет, аз не знам, но моето лично мнение е, че има някакви опити за въвличане на Висшия съдебен съвет в едни или други сценарии. И в подкрепа на това мога да ви посоча, че едно лице, което иска да играе ролята на арбитър на морала в обществото с будна гражданска съвест, автор на редица такива морални кампании в миналото, които доведоха само... включително и срещу бившия президент Желев, аз не бих искал да споменавам името му, поначало не желая да споменавам имена, но човек, който играе ролята гласа на истината, като говори през ноември месец с един престъпник, това и във вестниците излезе, който е на законно основание подслушван, вижте какво казва по случая или по отношение, като се вижда как той събира и фабрикува разни компромати срещу главния прокурор и казва: Важното е да се шуми и да се поддържа напрежението по случая. Ами да видим как в сряда ще сваля Висшия съдебен съвет. И това го казва човек, който иска да играе ролята на съдник на морала. Как ще свали Висшия съдебен съвет, как да го свали, като орган да го отстрани, за да сложи друг Висш съдебен съвет, или влага в тази дума някакъв друг

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.