Пълен текст на обръщението на министър-председателя по повод изтичането на 800-те дни

Драги сънародници,

Преди малко повече от две години ви предложих да обединим усилията си и заедно да направим България добър дом за всеки наш гражданин. Това е единственият ми мотив да се завърна в Родината след толкова години в изгнание и да поема отговорността да продължа да работя и като министър-председател за доброто ѝ бъдеще.

Обръщам се към вас, не да цитирам голи цифри или да очертавам някаква въображаема действителност. Както винаги съм казвал, аз съм реалист. Няма да злоупотребявам с вашето време, особено вечер, когато сте при семействата си, но от уважение към всички и най-вече към онези, които се трудиха съвестно през първите две години от мандата на нашето управление, се чувствам отговорен да споделя някои мисли за изминалия период.

На 6 април 2001 г. обявих пред вас готовността си да предложа схема от икономически мерки, които да дадат възможност на традиционното българско трудолюбие и предприемчивост да променят положението в страната ни. В рамките на 800 дни. Изхождайки от личния си делови опит, прецених, че това е времето, в което заедно с моя екип ще можем да направим анализ на състоянието на държавата, да набележим посоката за преодоляване на натрупаните с години проблеми и да се появят първите резултати от взетите мерки.

Това беше и стратегията на нашето управление през изминалия период от две години. И смея да твърдя, че тя постигна убедителни успехи - дори по-бързо от очакваното. Ще дам един пример - още през първата година преодоляхме сериозния бюджетен дефицит от близо 600 милиона лева.

Защо се спирам именно на тази цифра?! В живота на една страна не съществува вариант, при който държавата да е в кризисно състояние, а народът да е доволен. Само когато успеем да подредим държавата си, ще е спокоен и домът на всеки от нас. Ето защо още през 2001 г., след като направихме необходимия анализ, трябваше да съсредоточим усилията си за постигане на макроикономическа стабилност и заздравяване на държавния бюджет. Поставихме тази цел сред приоритетите си, защото без нея не може да се осъществи нито една управленска програма.

През целия период задържахме инфлацията ниска - около 3 процента, което позволи на много хора да планират финансите си. Постигнахме икономически растеж, който е един от най-високите за континента - близо 5 на сто. Нещо повече - и Европа, и Съединените щати признаха България за действаща пазарна икономика. Международната оценка получи категорично потвърждение във факта, отразен в статистиките, че потреблението у нас бързо се увеличава. Това означава, че повечето наши сънародници се чувстват спокойни за своето икономическо бъдеще.

От началото на мандата ни десетки хиляди хора получиха работа. Благодарение на модерния управленски подход в социалната сфера, успяхме да намалим безработицата с близо 7 процента. В следващите години усилията ни ще са насочени към това да я приравним към възприетите в Европа нива от 8-9 процента. Едно безспорно постижение са и тези 300 000 сънародници, които излязоха от сивата икономика, с трудови договори, даващи им право на социална осигуровка.

Особено отговорно подходи нашето правителство към управлението на тежкия ни външен дълг. Едновременно с това значително увеличихме валутния и фискалния резерв. Бих подчертал, че за първи път от 13 години насам на експертно ниво се обсъжда не как да се пестят парите в резерва, а как разумно да се изразходват.

Ако използвам тук един популярен израз, то за нас "чашата вече е полупълна".

До голяма степен за тези резултати допринася и стабилността в политическия живот. Ще се съгласите с мен, че двуполюсният модел беше непродуктивен за нашата страна. Балансът сега се дължи на факта, че в политическото ни пространство либералните ценности са ясно формулирани и следвани - при това от управляващите коалиционни партньори НДСВ и ДПС.

За цялото ни общество е особено важно да види перспективата пред себе си. През изминалите две години ние постигнахме още нещо много важно - пред страната ни има ясен хоризонт. След броени месеци ще бъдем партньори в НАТО. Европейското ни членство също има конкретна дата - 2007 година.

За да стигнем дотук, бе направено много. Но предстоят още толкова усилия. Както до сега, така и до края на мандата си през 2005 г., нашето управление ще концентрира енергията си върху дейност, чиито резултати най-сетне да се усетят от повечето домакинства и семейства - възможности за работа, достойно заплащане, здравеопазване, което да е с грижа за всеки пациент, качествено образование на младежите и, не на последно място, спокойствие и сигурност по улиците на нашите градове и села.

Уважаеми сънародници,

Няма да бъда честен спрямо вас, ако не се спра и на онези неща, които все още ни затрудняват. Тук ще спомена една тема, по която съм особено загрижен - моралът в политиката.

При толкова обещаващи икономически и социални показатели, постигнати след преодоляването на какви ли не препятствия, оказа се, че по-сложната сфера е емоционалната. Последиците от тоталитарния начин на мислене се оказаха едни от тежките за обществото ни. Моралът на всеки тук е част от европейското ни бъдеще, от модерното поведение. Както знаете, манталитетът е нещо, което бавно и трудно се мени. Тази промяна е въпрос на личен избор.

Драги сънародници,

Искам да се обърна специално към младите хора. Добър признак е, че голям брой младежи учат в чужбина и могат да опознаят други общества и култури. Важното е да се връщат и да реализират наученото тук - за доброто на близките си и на Родината. Нашето правителство работи упорито именно върху това - да има условия, с които да ги посрещаме в България. Усилията ни в тази посока ще бъдат многократно увеличени през следващите месеци.

Държа да подчертая и още нещо. Както знаете, една голяма част от нашите сънародници са в пенсионна възраст. Изпитвам дълбоко уважение към техния труд и към всичко, което са съградили с ръцете си. В срещите ми с тях из страната виждам, че за много от тях положението е бедствено като резултат от тези дълги години на преход и забавени реформи. Уверявам ви, че моят екип ще продължи да работи с особено внимание към пенсионерите, за да могат пълноценно да живеят, навлизайки в т. нар. трета възраст. Доброто и разумно управление на държавните пари, навременните и подходящи реформи в различните сектори на обществения живот ще доведат до подобрения и в живота на по-възрастните.

Това, което е най-важното, и се надявам всички вие да оценявате, е единството. Само обединените ни усилия, уважението помежду ни, независимо кой от каква етническа група, религия или партия е, само обединението може да ни изведе по-бързо напред, сред успелите държави. И обратното - изкуственото напрежение в публичното пространство, хулите, недоказаните твърдения, клеветите, конфронтацията - ето това са нещата, които могат да осуетят и най-добрите намерения.

Скъпи сънародници,

Изминалите две години са период от време, в който бяха положени много усилия, много труд в конкретни области и с конкретни цели. Резултатът от тях е определянето на вярната посока и поставяне на основата, на която да стъпим не само за оставащите две години до края на мандата, но и за по-нататък. Това също ще бъде време на още усилия и труд. Неуморен труд. Това е пътят ни към модерна и просперираща България - такава, каквато аз я мечтах 50 години далеч от нея, такава, каквато трябва да я оставим на децата си.

И пак, както през април 2001 г., ще кажа, че в тези мои усилия продължавам да разчитам на вашата подкрепа.

Защото успехите на правителството са успех за всички.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?