Пълен текст на обръщението на Петър Стоянов

Скъпи съотечественици,

Преди повече от 4 години се заклех пред вас да се ръководя единствено от интересите на народа, като президент на България и на всички българи.

Сега сме пред прага на избори за нов парламент. Политическата ситуация е натоварена с много неяснотил А усещането за неяснота лесно може да се превърне в чувство на несигурност. Прекалено многото неизвестни поставят и страната ни в неизгодна позиция, тъй като тя изглежда и по-малко предвидима, и по-малко сигурна. А точно сега това не бива да се случва. България не трябва да отстъпва международната си роля на стабилна и сигурна държава в региона - държава, която знае какво иска и как да го постигне.

Затова днес заявявам пред вас, българските граждани, че ще се кандидатирам като независим кандидат за следващите президентски избори. Решението ми е послание към вас - да продължим заедно напред, превръщайки всичко добро, което сме сторили дотук - в здрав фундамент и премахвайки заедно с всички демократични сили това, което ни спъваше и дразнеше.

В клетвената си реч преди повече от 4 години заявих, че се кандидатирам за президент, защото съм свободен и същевремeнно - ангажиран човек. Днес съм още по-свободен и много по-ангажиран - президент на една държава, която извървя тежък път и ще плати много висока цена, ако не го продължи докрай.

Ще се кандидатирам за втори мандат, защото не мога да бъда безучастен, когато има реална опасност всичко, направено досега, да бъде похарчено в името на красиви обещания и илюзии. Когато днешните политически илюзии утре докажат своята несъстоятелност, тяхното сгромолясване се заплаща много скъпо от всички.

Зная кое кара българите днес да попадат в плен на щедри обещания. Дългото чакане за по-добър живот дотегна на всички. Но ще бъде голяма грешка, след като платихме толкова висока цена за постигнатото дотук, да го изоставим, за да започнем отначало.

Затова днес аз се чувствам отговорен за всичко - стореното и нестореното от нас, гражданите на републиката - през последните 5 години.

Няма да кажа, че кандидатирането ми за президент е мой дълг, защото дълг на всеки гражданин е да работи за страната си, независимо на какъв пост е. Но опитът, който придобих по време на досегашния си мандат, контактите - професионални и лични, които установих с водещи държавници и политици по света, са един огромен капитал, който не е моя собственост. Той принадлежи на България. Точно това разбиране не ми позволява просто да стана и да си тръгна от политиката.

Дали да остана, или да си тръгна - това решение ще вземете вие на следващите президентски избори.

Благодаря ви за вниманието.

Споделяне

Още от България