Палестина приема България за домакин на преговори с Израел

Посланикът на Палестина в България Ахмед ал Мадбух заяви в петък, че за палестинците България е приятелска страна и затова приветства провеждането на преговори с Израел на наша територия, както предложи неотдавна президентът на Израел Шимон Перес.

Посланик Ахмед ал Мадбух коментира обаче, че въпросът не е къде ще се провеждат тези преговори, а дали израелската страна е готова за тях. По думите му не може да има преки преговори между палестиците и израелците, докато израелската страна не признае като основа на тези преговори решенията на международната законност и резолюциите на ООН.

По думите му палестинците не могат да се съгласят на преговори със сегашното израелско правителство, ако то продължи да не признава легитимността на преговорите. Посланикът отбеляза, че Израел всеки ден продължава строителството на селища на разделителната стена и арестуването на палестинци.

"В случай, че израелската страна е готова да встъпи в преговори, основани на международната законност, ние не бихме имали нищо против, напротив - приветстваме мястото на воденето на такива преговори да бъде в България", каза дипломатът.

Споделяне

Още по темата

Още от България