Палестинец уби четирима израелци на Западния бряг

Палестинец уби четирима израелци на Западния бряг

Президентът на палестинската власт Махмуд Абас и израелският премиер Бенямин Нетаняху са вече в САЩ, за да възобновят в четвъртък под егидата на американския президент Барак Обама преките мирни преговори, прекъснати в края на 2008 година. В навечерието на преговорите скептицизмът около евентуален техен успех бе засилен от убийството на четирима израелци на Западния бряг на река Йордан. От друга страна обаче, скептиците бяха изненадани от изявление на израелския министър на отбраната, който даде да се разбере, че страната му е склонна като част от бъдеща мирна сделка да отстъпи на палестинците част от Ерусалим.

Във вторник вечер докато четирима израелци пътували в кола палестинец открил огън срещу тях недалеч от Хеброн, където цари напрежение между палестинските жители на града и еврейските заселници. Жертвите са двама мъже и две жени.

Отговорност за нападението пое военното крило на контролиращото ивицата Газа палестинското ислямистко движение Хамас "Бригади Изедин ал Касам". Хамас се обявява против какъвто и да било диалог с Израел и смята, че предстоящите преговори са безсмислени.

Това е само една от поредица атаки, някои от които вече са извършени, а други предстоят, заяви говорител на Хамас.

Нападението завари на път за Вашингтон Нетаняху - лидер на коалиция от твърдолинейни и националистически партии, който обеща защитата на националната сигурност на Израел да бъде негов главен приоритет в преговорите с палестинците.

По-късно от базата на американските ВВС Андрюс, щата Мериленд говорител на Натаняху заяви, че израелският премиер ще каже на американския държавен секретар Хилари Клинтън, че вчерашното нападение на Западния бряг е доказателство, че не бива да има компромиси с израелските искания за гаранции за сигурност на мирните преговори.

Престъпното убийство за пореден път доказва необходимостта от твърдост по израелските искания за сигурност и по тях няма да има компромис, заяви говорителят Нир Хефез при пристигането на Нетаняху в САЩ.

По думите на Хефез Нетаняху е заповядал в отговор на убийството на четирима израелци край Хеброн израелските сили за сигурност да действат без политически ограничения за залавянето на убийците и да реагират агресивно. Израел ще накара убийците да платят скъпо за действията си, заявил той.

Отговорът на нападението обаче дойде от палестинските сили за сигурност, верни на президента Махмуд Абас, които през нощта арестуваха сто и петдесет членове на Хамас. Законодателят от Хамас, Омар Абдел Разик заяви, че арестите са политически и обвини Абас, че се опитва да угоди на израелците.

Президентът на палестинската автономна власт е в ожесточено съперничество с движението Хамас, което преди три години отне контрола над ивицата Газа. Служител на палестинските служби за сигурност потвърди извършени арести, но не даде повече подробности.

Палестинският премиер Салам Фаяд осъди убийството на четиримата израелци, което по думите му противоречи на палестинските интереси и на усилията на палестинските лидери да спечелят международна подкрепа за правата на палестинския народ. Той добави, че макар нападението да е извършено на територия извън юрисдикцията на палестинската автономна власт, базирана в Рамала, тя ще направи всичко по силите си да предотврати повторението на подобни инциденти.

Осъждайки нападението Белият дом призова страните в близкоизточните мирни преговори да не се отказват от усилията.

"С това неприемливо нападение враговете на мира се опитаха да осуетят мирните преговори за Близкия изток", заяви външният министър на ЕС Катрин Аштън и същопризова страните в преговорите да се ангажират с тях решително.

На този фон изненадващо прозвуча изявлението на израелския министър на отбраната Ехуд Барак пред вестник "Аарец", който даде да се разбере, че страната му е склонна да предаде на палестинците част от Ерусалим.

Въпросът за Ерусалим в сърцевината на конфликта и даденият сигнал за възможността градът да бъде разделен между двете страни като част от крайна мирна сделка е оптимистичен знак за предстоящите преговори.

Досега публично премиерът Нетаняху не е допускал никаква възможност за преотстъпване на палестинците на арабската част на града, окупирана от Израел по време на войната през 1967 година.

"Западен Ерусалим и 12 еврейски квартала, в които живеят 200 хиляди израелци ще бъдат наши", каза Барак.

"Арабските квартали, в които живеят близо четвърт милион палестинци, ще са техни", добави той, имайки предвид Източен Ерусалим, който палестинците искат да направят столица на своята бъдеща държава на Западния бряг и в Газа. Барак каза още, че Старият град ще бъде обект на "специален режим".
Споделяне

Още от Свят