Палестинската автономия се готви да отнеме от Суха милиардите на Арафат

Министърът на външните работи на Швейцария г-жа Мишлин Калми-Рей заяви в четвъртък, че не разполага с никаква информация относно тайни банкови сметки на Ясер Арафат в швейцарски банки, съобщи АФП. Г-жа Калми-Рей ще бъде представител на Швейцария на траурната церемония в памет на Ясер Арафат, която ще се състои в петък в Кайро. В последните дни швейцарските банки станаха обект на спекулации относно палестинските фондове и тяхното предполагаемо източване чрез швейцарски банкови сметки.

Съгласно доклад на Международния валутен фонд, публикуван миналата година, около 900 милиона долара от бюджета на Палестинската автономна власт са били отклонени в периода между 1995 г. и 2000 г. към специална банкова сметка, контролирана от Ясер Арафат.

През 2003 г. Франция заведе предварително дело по повод прехвърлянето на значителни суми с неизяснен произход в банкови сметки на г-жа Арафат. Става дума за транзакции между швейцарска банка и две банки със седалище в Париж.

В същото време World Tribune.com съобщи, че Палестинската администрация има намерение да оспори правата на съпругата на покойния Ясер Арафат върху богатството му.

Представителите на автономията съобщиха, че е било прието решение да се открият и вземат под техен контрол банковите сметки на Ясер Арафат, в които по техни сведения има не по-малко от един милиард долара, предназначени за оказване на помощ на палестинския народ.

По тяхна информация, достъп до сметките вече се е опитала да получи Суха Арафат, която изискала от съветника на Арафат Мохамед Рашид цялата информация относно сметките да ѝ бъде предадена. Рашид отказал да направи това, като заявил, че тази информация ще бъде предоставена единствено на ръководството на Палестинската автономия.

Наследството на Ясер Арафат се оценява на около 3 милиарда долара, част от които може би е в банкови сметки, а част евентуално е вложена в недвижимо имущество.

Споделяне

Още от Свят