Палестинската власт се съгласи на ексхумация на тленните останки на Ясер Арафат

Ясер Арафат

Автономната палестинска власт е дала съгласието си да бъде ексхумирано тялото на Ясер Арафат, след като се появиха предположения, че той вероятно е бил отровен през 2004 г. с радиоактивния елемент полоний 210, предаде Ройтерс в сряда.

 

От институт в Швейцария обявиха, че в рамките на разследване на телевизионния канал "Ал Джазира" са изследвали дрехи на покойния палестински лидер, предоставени от вдовицата му Суха.

 

Швейцарците казаха, че в дрехите са били открити "изненадващо" високи равнища на този изотоп, въпреки че на Арафат не са били правени медицински изследвания с използване на радиоактивни елементи.

 

Палестинската администрация ще удовлетвори искането на вдовицата останките на съпруга ѝ да бъдат извадени за аутопсия от мавзолея в град Рамала, каза Набил Абу Рденех, говорител на настоящия палестински президент Махмуд Абас. Говорителят не посочи датата, на която ще бъде извършена ексхумацията.

 

"Искам светът да узнае истината за убийството на Ясер Арафат", каза Суха Арафат пред катарската телевизия. Тя не отправи конкретни обвинения, но припомни, че Израел и САЩ са

възприемали съпруга ѝ като препятствие пред мира.

 

Констатациите на "Ал Джазира" и швейцарските учени възраждат предположенията, че зад смъртта на Арафат стои Израел. Той почина на 11 ноември 2004 г. във френска болницата. Лекарите, които го лекуваха през последните му дни, заявиха, че не могат да определят причината за смъртта. Властите във Франция, позовавайки се на защитата на личните данни, отказаха да съобщят характера на заболяването.

 

Радиоактивният елемент полоний, поставен вероятно в храна, бе причината за бавната смърт на бившия руски шпионин Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г., припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?