Палестинската власт вече няма да обезщетява семействата на извършители на атентати

Рекс Тилърсън по време на вчерашното изслушване в сенатска комисия

Палестинската автономна власт прие да не обезщетява вече семействата на извършителите на атентати срещу Израел, съобщи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Тези плащания за близките на загинали атентатори са една от спънките за мирния процес в Близкия изток, отбелязва Франс прес.

Палестинците "промениха позицията си, поне доколкото бях информиран, че слагат край на тази политика", заяви Тилърсън по време на изслушване в Сената на САЩ във вторник.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман обаче посрещна скептично новината.

"Не виждам признаци палестинската власт да е спряла плащанията за заловените терористи и за семействата им", каза Либерман пред държавното радио на Израел.

Еврейската държава се опитва да принуди палестинската власт да спре помощите за семейства на палестинци, убити от израелски войници или полицаи, или загинали при самоубийствен атентат, както и на палестински затворници.

Според Тилърсън Вашингтон е настоял пред палестинския президент Махмуд Абас при посещението му в САЩ в началото на май палестинската власт да спре "плащанията за семейства на т.нар. "мъченици". По думите му сега палестинците възнамеряват да спрат плащанията за семействата на онези, които са извършили убийство или акт на насилие.
Ако това се потвърди, решението може да стане политически неудобно за Абас, тъй като палестинският лидер публично подкрепя мирния процес, но действа предпазливо, за да не бъде обвинен, че прави твърде много отстъпки, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят