Палестински радикали засипаха Израел с ракети, той отговори

Палестински радикали засипаха Израел с ракети, той отговори

Израелските военновъздушни сили нанесоха снощи удари в ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел на палестинската войнствена групировка "Ислямски джихад" срещу Израел, предаде ДПА.

Израелски самолети нанесоха удар по отряд бойци, които изстрелвали ракети от източната част на палестинския анклав, съобщиха източници по сигурността от групировката Хамас.

Четирима са ранени, един е в критично състояние, посочи министерството на здравеопазването в Газа.

Всичко започна с това, че палестински радикали изстреляха от ивицата Газа 20 ракети срещу Израел снощи, след като сутринта израелски войници застреляха екстремист от групировката "Ислямски джихад" , който се опита да постави взривно устройство край граничната ограда, предаде ДПА.

В няколко селища в Южен Израел, граничещи с ивицата Газа, както и в крайбрежния град Ашкелон, прозвучаха сирени за въздушна тревога. Десетина от ракетите бяха прехванати от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол". Няма данни за пострадали от палестинския обстрел. Според държавното израелско радио "Кан" властите в Ашкелон са издали заповед всички да се скрият в общинските бомбоубежища, а в града били отменени всички масови мероприятия.

Според съобщението на армията вчера сутринта "двама терористи се приближиха към охранителната гранична ограда в южната част на ивицата Газа и поставиха там взривно устройство. Войниците откриха огън. Единият бе улучен". Във видеото, показано от военните, се вижда как другият, вероятно ранен в крака, се спасява с бягство, макар и накуцвайки.

Убитият е идентифициран като Мохамад ел Наем, на 27 г., член на въоръженото крило "Сарая ал Кудс" на "Ислямски джихад". Говорителка на израелската армия каза, че тялото на убития е било отстранено с военен булдозер, за да не бъдат застрашени войниците.

По-късно израелският военен министър Нафтали Бенет отхвърли обвиненията от израелски пацифисти, че използването на булдозер за отстраняването на тялото е "нехуманно".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?