Палестинските групировки отказват примирие

Без резултат приключиха проговорите на египетските посредници с палестинските въоръжени групировки да спрат атаките срещу Израел като част от мирния план за Близкия изток, предаде Би Би Си.

От своя страна израелският премиер Ариел Шарон изключи възможността за преговори с палестинците, докато не се появи палестински представител, желаещ и можещ да се справи с тероризма, предаде АФП.

"Докато сред палестинците няма човек, който желае и може да се бори с тероризма, преговори няма да има и Израел ще продължи да нанася удари на терористите", заяви Шарон на среща с депутати от управляващата партия Ликуд.

В изявлението, цитирано от израелското армейско радио, Шарон все пак посочва, че след срещата на върха в Акаба се е зародил сложен процес, който изисква да бъде разглеждан спокойно и отговорно.

Палестинският премиер Махмуд Абас днес ще обсъди израелското предложение за примирие с различни палестински фракции, включително с ислямистите от Хамас, които засега отказват да прекратят огъня.

Ислямистките групировки отказват примирие

Египетските посредниците се срещнаха с представители на 13 радикални групировки, включително Хамас и Ислямски джихад в ивицата Газа. Те обаче все още отстояват политиката на въоръжена съпротива срещу Израел, съобщи Би Би Си.

Миналата седмица 60 души загинаха, след като Хамас атакува израелски войници и взриви автобус в Ерусалим, а израелците атакуваха членове на Хамас в Газа.

Ислямски джихад и останалите групировки са се съгласили само върху нуждата да се обърне внимание на израелската окупация и на ангажимента на палестинците към тяхното право на съпротива, каза представителят на групировката Шейх Абдула ал-Шами в края на двудневните преговори.

Палестинският външен министър Набил Шаат обаче остави някаква надежда с думите, че той не е очаквал ответна реакция от Хамас - сочена от Израел и САЩ за най- опасната от ислямистките групировки.

"Не бихме искали да дискутираме нищо, което може да повлияе негативно на нашите усилия", каза той след разговорите си в външните министри на ЕС в Люксембург.

Висшият лидер на Хамас Исмаил Абу Шанаб заяви в Газа, че групировката "настоява, че съпротивата трябва да продължи", но основателят и духовен лидер на Хамас Шейх Ахмед Ясин заяви, че те все още подготвят своя отговор.

Египет поиска от групировките да обявят спиране на огъня, в замяна на което Израел да прекрати политиката си на целеви убийства на заподозрени, като тези от миналата седмица.

Хамас и Ислямски джихад показали, че могат да спрат самоубийствените атаки по цивилни вътре в Израел, ако тези целеви нападения спрат.

Нашата позиция винаги е била да държим цивилните вън от войната, ако Израел спре нападенията и атентатите", каза Мохамад ал-Хинди от Ислямски джихад.Той обаче беше категоричен, че групировките си запазват правото на атакуват еврейските селища и израелски войници - нещо, което Израел смята за неприемливо.

Израел настоява за постоянно примирие

Израелският външен министър Силван Шалом обяви, че всяко спиране на огъня трябва да има постоянен характер.

"Немислимо е прекратяването на огъня да бъде само временно и след няколко месеца палестинците да могат да възобновят едностранно насилието, използвайки затишието за възстановяване на силите си", заяви той пред израелското обществено радио.

Американците са съгласни с нас и знаят, че процесът на политическо уреждане на конфликта не може да бъде заложник на екстремистки групировки, които трябва да бъдат разформировани, заяви Шалом. Според него европейците също разбират, че тези групировки са заплаха за световното равновесие и си дават сметка, че проблемът не засяга само Израел.

Примирието между Хамас и израелското правителство, както и израелското изтегляне от част от ивицата Газа са ключови елементи от изпълнението на пътната карта за мир.

Кореспондентът на Би Би Си в Ерусалим Джони Даймънд не очаква израелско изтегляне от Газа, ако не е постигнат някакъв вид примирие.

В неделя Хамас обяви, че в техния речник няма понятие "спиране на огъня", но преди това обещаха "да проучат идеите и да дадат отговор" скоро след разговорите с египетските посредници.

Израелското правителство потвърди своята политика да се опита да унищожи членовете на Хамас.

Сенатор Лугар: Американски сили може да бъдат вкарани в Близкия изток

Американският президент Буш се обяви за глобален удар срещу Хамас и останалите въоръжени палестински групировки.

"Онези, които обичат мира и свободата, трябва да се справят твърдо с Хамас", коментира Буш.

"Онези от нас, които сме заинтересовани от напредък на мирния процес, трябва да обединим усилията си да отрежем всички пари и подкрепа за всички, които се опитват да саботират мирния план", посочи президентът.

Председателят на сенатската комисия по външни отношения - републиканецът Ричард Лугар - обяви, че САЩ могат да помислят за участието си в международни сили, ръководени от САЩ, за гарантиране на мира между израелци и палестинци.

Точната роля на тези сили може да бъде договорена като част от мирния план, обясни Лугар в интервю за Би Би Си.

Той не изключи възможността силите да бъдат използвани за справяне с палестинските ислямитски групи като Хамас, като посочи, че Палестинската автономия няма силите, необходими да сложат край на тероризма.

Очаква се френският външен министър Доминик де Вилпен да повдигне въпроса за международни мироопзващи сили на срещата на министрите на ЕС по-късно в понеделник.

Вашингтон отхвърли идеята за мироопазващи сили, след като тя за пръв път бе предложена от генералния секретар на ООН Кофи Анан в петък.

Израелски правителствен говорител я нарече "лоша идея", но палестинците я приветстваха.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?