Палестинският лекар Ашраф е с български паспорт

Палестинският лекар Ашраф е с български паспорт

Палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж, осъден на смърт по СПИН-делото в Либия заедно с петте български медицински сестри, е получил българско гражданство миналата седмица. Това съобщи министърът на външните работи Ивайло Калфин във вторник, ден преди заседанието на Върховния съд на Джамахирията по обжалване на присъдите. 

Така при положителна развръзка на кризата, Ашраф ще може да бъде прехвърлен заедно с българките у нас по силата на спогодбата, която София има с Триполи.

Палестинецът е подал документи за българско гражданство преди две-три години, а семейството му има холандско и живее в Холандия, поясни Калфин.

Малко преди неговите разкрития, че българският паспорт на Ашраф вече е факт, Франс прес съобщи, че тази възможност е била спомената при посещението на 10 и 11 юни в Триполи на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предаде БТА.

Според либийски адвокат, пожелал анонимност, евентуално споразумение със семействата на заразените деца може да доведе до замяна на смъртното наказание с лишаване от свобода за шестимата медици, а на базата на съществуващо двустранно споразумение тази присъда може да бъде изтърпяна в България.

Палестинският лекар и петте български медицински сестри са обвинени в умишлено заразяване със СПИН на повече от 400 либийски деца в детската клиника в Бенгази.

40-годишният Ашраф е роден в Александрия, Египет. Той е едва 5-годишен, когато отива в Либия със семейството си. Сега родителите му и трите му сестри живеят в Холандия. Палестинецът отива на стаж в болницата в Бенгази, веднага след като завършва медицинското си образование.

Адвокатът каза, че клиентът му живее в затвора при добри условия, гледа телевизия, говори по телефона със семейството си два пъти в месеца и всяка седмица е посещаван от служители в палестинското представителство в Триполи.

Делото в сряда по обжалването на смъртните присъди ще бъде гледано от петчленен състав на Върховния съд, в който четирима от съдиите са същите, които в края на 2005 година отмениха първите смъртни присъди на медиците и върнаха делото за ново разглеждане, предаде БНР, като се позова на защитата на българките и на палестинския лекар.

Фактът, че веднъж тези съдии са оправдали медиците, не означава, че сега няма да ги осъдят, смятат от защитата. Върховният съд може да потвърди, измени или изцало отмени присъдите, но без да връща делото за ново разглеждане. Това означава, че решението ще е окончателно.

Ако медиците бъдат окончателно осъдени на смърт, може да бъде поискано помилването им от деветчленния Висш съдебен съвет на Джамахирията, който е политически орган. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?