Палестинският лекар Ашраф смята да съди Кадафи

Палестинският лекар Ашраф смята да съди Кадафи

Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж възнамерява да съди либийския лидер Муамар Кадафи, защото го е държал като заложник. Това предаде холандската агенция АНП, цитирана от Франс прес в неделя.

Пред журналисти в холандския град Вьорден, където живее семейството му от 2004 г., Хаджудж каза, че ще се срещна с адвоката си, за да обсъдят възможностите за завеждане на дело срещу ръководителя на Джамахирията. Палестинецът смята да съди Кадафи и за принизяване на правосъдието, уточни Франс прес.

Палестинецът бе осъден на смърт заедно с петте български медицински сестри в Либия по обвинение в умишлено заразяване на повече от 400 либийски деца със СПИН. Шестимата прекараха над 8 години в либийски затвори, след сложни преговори и плащане на кръвнина смъртните им присъди бяха заменени с доживотни и медиците бяха трансферирани за излежаване на присъдите в България на 24 юли. Същия ден те бяха помилвани от българския президент Георги Първанов.

След като прекара известно време в България, Ашраф отпътува при родителите си.

Те, заедно с четиримата му братя, успяха да емигрират в Холандия с помощта на Върховния комисариат на ООН за бежанците, напомня АФП.

В събота представителят на "Адвокати без граници" Стефан Зербиб, който косвено е работил по случая в Либия,заяви пред испанския вестник "АВС", че е възможно петте български медицински сестри да поискат политическо убежище във Франция, заради стреса от репатрирането им в България и защото били държани нарочно в резиденция "Бояна", за да се откажат отпретенции към България запрестоя им в либийския затвор.

Синът на Снежана Димитрова  Ивайло Николчевски обаче заяви пред БНР, че майка му не е в правителствената резиденция. Той заяви, че е редно държавата сама да се сети да изплати на сестрите  обезщетение за несправедливо прекараните 8 години в затвора, което в ЕС било 35-45 евро дневно.  Николчевски отрече Зербиб да е говорил с майка му за политическо убежище, но допусна възможността, ако "някоя държава предложи по-добри условия,  защо пък да не емигрират".

Зам-министърът на външните работи Феим Чаушев пък обвини "адвокати без  граници", че ес опитват да трупат имидж на гърба на медиците. Той съобщи, че международната огранизация била искала пари от България за организирането на кампания в подкрепа на сестрите и Ашраф извън Европа. Чаушев допълни, че държавата вече е обявила какво ке направи за сестрите и припомни за 10-те хиляди лв. еднократна помощ и уреждането на социалните и здравни осигуровки, както и лечението им.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?