Палестинският премиер не можа да убеди Арафат за мерки срещу терористите

Израелският кабинет за сигурност разреши на армията да действа срещу радикалните палестински групировки Хамас и Ислямски джихад, в отговор на кървавия атентат в Ерусалим от вторник, при който загинаха 20 души, а 100 бяха ранени.

Решението на кабинета за сигурност, в който влизат премиерът Ариел Шарон и ръководителите на силовите ведомства, бе взето след почти 3-часово заседание в сряда вечерта. Агенциите отбелязват, че решението включва военни мерки срещу двете радикални групировки, поели отговорност за атентата, но не и срещу Палестинската автономия.

Израелската армия разруши къщата на атентатора, който се взриви в автобус в Ерусалим във вторник, предаде АП. Къщата на 29-годишния Раид Меск бе съборена с експлозиви. Семейството му вече се бе изнесло, очаквайки подобно нещо да се случи. Агенцията отбелязва, че израелската армия редовно разрушава къщите на атентаторите, надявайки се това да има сдържащ ефект.

В съобщение на премиера Ариел Шарон след заседанието се казва, че са взети серия решения, без да се уточнява какви точно са те. Според премиера израелското правителство има две ключови цели - да гарантира сигурността на израелските граждани и да постигне напредък в политическия процес.

Докато палестинското правителство не вземе всички необходими мерки във войната срещу тероризма, няма да бъде възможно да се премине към следващия етап на политическия дебат, се казва в съобщението на Шарон.

Палестинското ръководство обаче не постигна съгласие за предприемане на решителни мерки срещу Хамас и Ислямски джихад. След четиричасово заседание палестинското правителство начело с премиера Махмуд Абас съобщи, че ще подкрепи всички решения на палестинската автономна власт, но не препоръча евентуални репресии срещу ислямистките радикални групировки, които поеха отговорността за атентата в Ерусалим, предаде АФП.

В съобщението се призовават ръководствата на Организацията за освобождение на Палестина на Арафат, както и на Ал Фатах да подкрепят незабавно мерките, взети от палестинската автономна власт.

По-рано агенциите съобщиха, че в сряда вечерта Абас се е срещнал в Рамала с Ясер Арафат и с ръководствата на Организацията за освобождение на Палестина, както и с центрапния комитет на Ал Фатах. Според палестински източници, намерението на Абас било да постави на Арафат ултиматум да вземе решителни мерки срещу терористите от Хамас и Ислямски джихад.

Агенциите съобщиха още, че палестинската полиция забрани членове на Хамас и Ислямски джихад да говорят пред медиите - директно или по телефона. Забраната засяга печатните медии, радиото и телевизията.

Две палестински момчета убити при сблъсък в Тулкарем, армията навлезе в Дженин и Наблус

24-часа след кървавия атентат в Ерусалим, при който загинаха 20 души, а 200 бяха ранени, израелската армия започна военни операции на Западния бряг.

Две палестински момчета - братя на 16 и на 15 години, бяха убити при престрелка между израелски войници и въоръжени палестинци в палестинския лагер в Тулкарем, в северната част на Западния бряг на река Йордан, предаде АФП. 16-годишният Ислам бил убит на място и тялото му било откарано от израелските военни. Малко по-късно в болница от раните си починал и по-малкия му брат Саид.

При навлизането на двадесетина израелски танкове в Тулкарем били ранени още четирима палестинци, един от които 11-годишно момче.

Агенциите съобщават за задържането на други четирима палестинци в Тулкарем, но не е известно дали те са свързани с радикалните организации Хамас и Ислямски джихад, които поеха отговорността за самоубийствения атентат в Ерусалим във вторник.

Танкове и бронетранспортьори на израелската армия навлязоха и в палестинските градове Дженин и Наблус на Западния бряг, предаде Ройтерс.

В Дженин очевидци съобщили за изстрели, но все още няма информация за пострадали. В Наблус е наложен полицейски час. И в двата града войниците претърсват къщите за работилници за бомби и издирвани палестински активисти. Агенциите предават, че през нощта в Дженин са арестувани шестима палестинци. В околностите на града са разрушени къщите на двама атентатори-самоубийци. Единият от тях миналия месец уби израелска жена, а другият - собственик на магазин в селището Сде Трумот.

В Наблус израелски войници задържали трима издирвани палестински активисти и иззели експлозиви и подривни материали. Според източник от армията, от 29 юни, когато четири палестински радикални въоръжени групи обявиха едностранно примирие, в района на Наблус са задържани десет души, които се готвели да извършат самоубийствени атентати.

Израелската армия затвори и всички входни артерии към Рамала, където се намира щаба на палестинския лидер Ясер Арафат. АФП съобщи, че петнадесетина израелски танкове са излезли в сряда вечерта от базата си северно от Рамала и се насочили към околовръстния път на града. Кореспондентът на агенцията добави, че израелски хеликоптер кръжи над града. Според източници от палестинските сили за сигурност, те са получили заповед да бъдат готови за извънредно положение.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?