Палестинският премиер оцеля при експлозия срещу кортежа му в Газа

След експлозията палестинският премиер Рами Хамдала пристига за церемонията по откриването на пречиствателна станция.

Експлозия избухна при преминаването на кортежа на палестинския премиер Рами Хамдала в ивицата Газа, пораждайки подозрения за покушение, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът е навредим, но палестинската автономна власт побърза да обвини екстремистите от Газа в опит за убийство, отбелязва АП.

Причината за взрива засега не е установена.

Шефът на палестинското разузнаване Маджид Фарадж, който е бил в кортежа, също е невредими, съобщи за Франс прес източник от силите за сигурност, член на делегацията.
Седем души са ранени.

Три от колите в конвоя са с избити прозорци, една от вратите на една от тях има следи от кръв, показаха телевизионни репортажи от мястото на събитието.

Визитата на премиера на палестинската автономна власт, действащ на Западния бряг, е рядко събитие за Газа. Той пристигна в управлявания от Хамас анклав за откриването на отдавна очаквана водопречиствателна станция. Световната банка, Европейският съюз и европейски правителства дадоха близо 75 милиона долара за финансиране на проекта.

 

След като Хамас отне контрола над Газа от палестинската власт през 2007 г. и последва израелско-египетската блокада на ивицата, различни спънки, както и недостигът на електроенергия забави реализирането му с четири години.

 

Хамас осъди експлозията в Газа, насочена срещу кортежа на гостуващия палестински премиер, предаде Асошиейтед прес. В официалното си изявление ислямисткото движение Хамас, което контролира ивицата Газа, нарече взрива "престъпление" и опит "да се навреди на усилията за постигане на палестинско единство и помирение", като обеща "спешно разследване".

 

Хамас също така порица президента на палестинската автономна власт Махмуд Абас, задето го обвинил за експлозията.

 

Шефът на палестинското разузнаване Маджид Фарадж заяви, че е прекалено рано да се каже кой е отговорен.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?