Палестинският президент Абас обвини Хамас, че унищожава палестинското помирение

Палестинският президент Махмуд Абас обвини ислямисткото движение Хамас, че саботира и унищожава палестинското помирение след поредица от експлозии срещу обекти на членове на партията му Фатах в ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Извършителите на експлозиите в Газа са лидерите на Хамас и те носят отговорността", заяви Абас в реч в Рамала по повод 10 години от смъртта на лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат. Абас заяви, че тези действия имат за цел "да саботират и унищожат палестинския национален проект".

В петък десетина експлозии разтърсиха обекти на партията на Абас Фатах в ивицата Газа, чийто контрол бе поет от Хамас през 2007 г.

Във вторник палестинците отбелязват 10-годишнината от смъртта на емблематичния водач на борбата им за независимост Ясер Арафат в обстановка на разделения, която попречи на организирането на церемонии в ивицата Газа. В Рамала хиляди хора размахваха жълтото знаме на Фатах пред правителствената централа (Муката), където е погребан Арафат след кончината му в парижка болница на 11 ноември 2004 г.

В Газа, напротив, по стените не са закачени никакви транспаранти или портрети на починалия лидер. Подиумът, на който трябваше да се състои възпоменателната церемония, още носи следите от експлозията, която я разтърси в петък, отбелязваАФП.

Абас също така се спря на случващите се напоследък всекидневно прояви на насилие в Източен Ерусалим, който палестинците искат за столица на бъдещата си държава. Напрежението неотдавна се съсредоточи около джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм - третото най-свято място исляма, където еврейски екстремисти искат правото да се молят. Палестинците "ще бранят Ал Акса и църквите срещу заселниците и екстремистите", обеща Абас, имайки предвид християнските църкви.

Той спомена палестинския план да се внесе този месец в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, определяща краен срок за израелската окупация. Абас отново обеща, че държавата Палестина, която е със статут на наблюдател в ООН, ще се присъедини към редица международни организации, ако тази проекторезолюция бъде отхвърлена.

"Няма да търпим никакъв натиск", каза той, имайки предвид най-вече натиска на САЩ палестинците да се откажат от този свой ход в Съвета за сигурност.

Споделяне

Още от Свят