Палестинският президент замразява контактите с Израел

Палестинският президент замразява контактите с Израел
Палестинският президент Махмуд Абас нареди да бъдат замразени всички официални контакти с Израел, докато новите мерки за сигурност, въведени от еврейската държава на Храмовия хълм в Ерусалим, не бъдат анулирани.
 
Обявявам прекратяване на всички контакти с израелската страна на всички равнища, докато Израел не отмени мерките в Ал Акса и възстанови статуквото, заяви пред медиите Абас, цитиран от световните агенции.
 
Абас осъди Израел за поставянето на детектори за метал в района на Храмовия хълм. Според него това се прави , ”за да се наложи суверенитет над Ал-Акса“
 
В петък трима палестинци бяха убити и 400 - ранени при сблъсъци с израелската полиция в и около Ерусалим и из Западния бряг.
 
Палестинците са гневни заради турникетите и детекторите за метал, инсталирани на контролни пунктове на входовете към Храмовия хълм в Стария град на Ерусалим - свещено за мюсюлмани и юдеи място. 
 
Превантивната мярка за сигурност бе наложена, след като миналата седмица там въоръжени палестинци убиха двама израелски полицаи, преди да бъдат ликвидирани. 
Оттогава в района и на други места по Западния бряг има съпроводени с насилие протести.
 
Районът е под властта на Израел от 1967 г. насам. Оттогава насам се поддържа деликатно статукво. Всякакви промени по комплекса предизвикват гнева на палестинците, според които Източен Йерусалим е столица на желаната от тях държава. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят