Палестинското правителство проведе заседание в Газа за пръв път от 2014 г.

Палестинският министър-председател Рами Хамдала по време на заседанието в ивицата Газа. ЕПА/БГНЕС

Палестинският министър-председател Рами Хамдала събра правителството си в ивицата Газа за пръв път от 2014 г. Очаква се с това международно признатата Палестинска автономна власт отново да поеме управлението на територията, контролирана от движението Хамас, предаде Франс прес.

"Тук сме, за да обърнем страницата на разцеплението и да върнем националния проект към същинската му цел - създаването на (палестинска) държава", заяви Хамдала пред министрите си, събрани на фона на портретите на историческия лидер Ясер Арафат и на президента на Палестинската автономна власт Махмуд Абас.

Въпреки скептицизма, породен от неуспеха на предходните опити за сближаване, това министерско съвещание, състояло се при засилена военна охрана, и самото пристигане на Хамдала вчера в Газа е значим напредък в усилията на палестинските групировки да преодолеят десетилетните си разрушителни борби.

Посещението на Хамдала цели да подготви почвата за постепенно предаване на правомощията в Газа - най-малкото в гражданската сфера, от Хамас на Палестинската автономна власт.

Движението Хамас, смятано за терористична организация от Израел, САЩ и ЕС и пренебрегвано от някои арабски страни, през 2007 г. измести Палестинската автономна власт от Газа с цената на почти гражданска война с Фатах, големия си съперник, който доминира във временната автономия, създадена със споразуменията от Осло и представляваща прототип на бъдеща независима палестинска държава.

Оттогава Палестинската автономна власт действа ограничено - единствено на Западния бряг, окупираната от Израел вече 50 години палестинска територия на няколко десетки километра от Газа.

Смята се, че палестинските разногласия са сред основните пречки за уреждане на израелско-палестинския конфликт и една от причините за бедствията, сполетели двата милиона жители на Газа - войни, израелска и египетска блокада, недостиг на вода и електричество, безработица.

Палестинското правителство заседава в Газа за последен път в края на 2014 г., след поредната разрушителна война - вече третата на тази територия с участието на Израел, Хамас и техни съюзници от 2008 г. насам.

Тогавашното т. нар. правителство на националното помирение, съставено от технократи, признати от Фатах и Хамас, бе резултат на един от безбройните опити за помиряване отпреди войната.

С оглед мащаба на щетите палестинските лидери заявиха, че са загърбили противоречията си. Въпреки необходимостта от възстановяване на региона и настояванията на международната общност, че Палестинската автономна власт трябва да се върне в Газа, за да осигури подем, палестинските групировки отново бързо се изпокараха. Абас обвини Хамас, че поддържа "успоредно" правителство на тази територия.

През септември Хамас прие най-накрая палестинската власт да се завърне там под натиска на Египет, имайки предвид дипломатическите несполуки на своя съюзник Катар и финансово затягане на гайките от страна на Абас, който спря да плаща сметките за ток, доставян на Газа от Израел.

Тези мерки направиха още по-труден всекидневния живот в анклава. Изстрадали, жителите на Газа очакват сега Абас или Хамдала да обявят, че ги отменят.

Широко разпространен е обаче скептицизмът по повод шансовете за успех на нов опит за помирение. Сред основните въпроси е дали движението Хамас, разполагащо с военна сила от около 25 000 души, е готово да предаде контрола над сигурността в ръцете на Палестинската автономна власт.

Ред други парливи проблеми може да бъдат отложени, доколкото палестинският премиер твърди, че приоритетът е да бъдат облекчени жителите на Газа. Подробностите по бъдещото предаване на пълномощията се очаква да бъдат обсъдени тези дни в Кайро. Според някои наблюдатели Хамас, който е в изолация и в опасност от социален взрив, вече може би е по-прагматичен и няма друг избор освен помирението.

Специалният пратеник на ООН Николай Младенов заяви в понеделник пред АФП, че е склонен на "сдържан оптимизъм". Той отбеляза "реалната политическа воля" от страна на Хамас и Фатах, както и досегашните усилия на Египет - съседна страна, регионална сила и исторически играч в Газа.

Вчера Хамдала призова международната общност да упражни натиск върху Израел с цел еврейската държава да облекчи блокадата на сектора.

Споделяне

Още от Свят