Палестинците заявиха, че знаят кой е убил Арафат

Суха Арафат

Палестинската анкетна комисия, разследваща смъртта на Ясер Арафат, е установила извършителя на "убийството". Това заяви нейният ръководител Тауфик Тирауи и отново обвини Израел като "отговорен" за смъртта на бившия лидер на палестинците, съобщи Франс прес.

Тирауи говори в навечерието на възпоменателните прояви по повод 11-ата годишнина от смъртта на палестинския лидер. Неотдавна френските следователи, натоварени с делото за "убийство" по жалба на вдовицата му, решиха да прекратят разследването поради липса на достатъчни доказателства. Суха Арафат се обърна към апелативна инстанция.

"Анкетната комисия успя да установи извършителя на убийството на покойния президент Ясер Арафат", заяви Тирауи, но отказа да даде повече информация за заподозрения или за хода на разследването.

"Ще е необходимо още малко време, за да се изяснят точните обстоятелства на убийството", добави той. Но все пак уточни, че "Израел носи отговорността за това убийство", разследвано от палестинците от 2009 г.

Суха Арафат подаде жалба срещу неизвестно лице, след като по лични вещи на покойния ѝ съпруг бяха открити следи от радиоактивен полоний-210.

През 2012 г. останките на Ясер Арафат бяха ексхумирани за тестове, проведени поотделно от френски, руски и швейцарски експерти.

Според швейцарските експерти, техните резултати "разумно подкрепят хипотезата за отравяне" с полоний, френските експерти заключиха, че Арафат не е умрял от отравяне, а руските заявиха, че става дума за "естествена смърт".

Мнозина палестинци обвиняват Израел, че е отровил Арафат, но еврейската държава все така отрича. На фона на борбите за власт се говори и за палестинска следа в смъртта на покойния водач.

В навечерието на годишнината управниците на ивицата Газа от движението Хамас предадоха вчера дома на Арафат на неговата партия Фатах с оглед сградата да бъде превърната в къща музей на култовия лидер, съобщи Асошиейтед прес.

Присъстваха представители на всички палестински фракции. Къщата стои затворена, откакто ислямисткото войнстващо движение Хамас пое контрола над Газа през 2007 г..

Споделяне

Още по темата

Още от Свят