Пълна газ за строежа на "Турски поток" у нас с по 3 км на ден

В нивите правим магистрали, жп линии, газопроводи, а едни само бърборят в София, заяви Бойко Борисов на терен

Пълна газ за строежа на "Турски поток" у нас с по 3 км на ден

Строежът на газопровода "Турски поток" през българска територия върви с пълна сила. Трасето е разделено на десет секции, установка за автоматични заварки ще прави по 50-60 заварки дневно и всеки ден ще са готови по 3 км. Така държавният газов оператор "Булгартрансгаз" разчита работата по българското трасе да върви заедно с тази по участъка в Сърбия и те да завършат едновременно, а премиерът Бойко Борисов предложи да се направят три откривания на втората линия на газопровода до Западна Европа – в България, Сърбия и Унгария.

Изпълнителят на строежа у нас – саудитският консорциум "Аркад", обаче припомни, че по договор срокът за въвеждане в експлоатация на първата част от проекта е 15 април 2020 г. Русия, чието дружество "Газпром експорт" има договор за доставка на газ през това съоръжение от 1 януари 2020 г., в същото време очаква въвеждането в експлоатация да стане по първоначално обещания график.

Това стана ясно по време на инспекция на Борисов в седмия участък на общо 474 -километровото трасе край Кнежа. Часове по-рано той откри първите 11 км от трасето на "Турски поток" от българо-турската граница до новата газоизмервателна станция "Странджа" край Ямбол, където ще се приемат количествата газ по "Турски поток". От там насетне в маршрута влизат 155 км съществуваща мрежа на "Булгартрансгаз", след което трябва да се строи новия газопровод до сръбската граница, обясни шефът на държавния оператор Владимир Малинов на премиера в управляваната от него джипка, докато пътуваха към мястото на инспекцията, предавана на живо във Фейсбук профила на Борисов.

Всеки ден 25 вагона и 60-70 тира с тръби

Малинов обясни, че вече е разчистена полосата на 17.8 км, издълбана е дълга 7 км траншея с дълбочина 2.5 м и са разнесе тръби за полагане на 6.5 км.

"Всеки ден по един влак с 25 вагона с тръби и 60-70 тира", възклицава Борисов, шофирайки към мястото на инспекцията. Газовият шеф уточнява, че работата ще се ускори със заработването на съоръжението за автоматични заварки и от сегашните 25 на ден ще станат по 50-60, на които ще се правят ехографски и редиоактивен контрол. От думите му стана ясно, че тръбите са руски, но не бе уточнено чие производство са.

"Давай да натиснем, по-скоро да свършим", обърна се Борисов към работник по трасето ,който се оказа варненец. "Натискаме колкото можем", отвърна той.

"На тия десет лота се работи на макс", допълни премиерът, след което поздравява с шумно "Бонджорно, чао" италиански работници на строежа. "Грандиозен строеж"- продължава с възклицанията Бойко Борисов - "И това после се заравя и отгоре се слага жито". След което се провиква: "Ариведерчи!".

И милиард по-евтино от "Южен поток"

Качва се отново в джипа и отбелязва: "Много е важно да се каже, че е с 1 млрд. по-евтин от "Южен поток" и вижте – американци, италианци, саудитци, руснаци". "Много му се радвам. В нивите магистрали, жп линии, газопроводи, а едни само бърборят в София", допълва министър-председателят. "Това е вече изходът на "Балкански поток“. Ако сега не го направим, никога няма да се направи“, отбеляза още той.

Слез което се среща с чакащите го на място заместник-министър на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министърът на енергетиката и минното дело на Сърбия Александър Антич, генералният директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

Към сръбските представители се обръща с вица, че "вие като свирите, ние работим". После пита Антич: "Как е Вучич? Да го цунеш от мене! Ще се снимаме тука на газопровода и да му покажеш снимките, да снимаш и отгоре!".

"Сега като настъпим, ще ви изпреварим", заканва се той на Баятович. Отказва предлаганата му от Малинов каска и на забележката му, че дава лош пример, обяснява: "Сплесква ми се косата, после трябва да я оправям."

Три откривания

Предлага на гостите: "Можем да направим три откривания – у България, у Сърбия и у Унгария" и заключава, че "почне ли да се реди, ще стане", преди да премине към официалната част..

Сръбският министър Александър Антич поздрави българското правителство за изградения участък от българо-турска граница до газоизмервателната станция "Странджа" и прогнозира, че "Балкански поток“ ще създаде нови перспективи за доставка на природен газ за региона.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта ключовата роля на "Балкански поток" и междусистемната газова връзка Гърция-България за целия регион. По негови думи с изграждането на важните енергийни проекти на територията на България ще се гарантират прозрачната работа на енергийната газова борса и възможността за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени.

България върви не само към създаване на газова борса, но и към реализиране на газов хъб "Балкан" в пълна степен на търговски център на природен газ в Югоизточна Европа, коментира и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Според мениджъра на „Аркад Консорциум“ в България затруднения в процеса не се очакват и сроковете ще бъдат изпълнени. "Не очакваме никакви проблеми. Има два основни момента: на 15 април се очаква да завърши първият етап и през ноември 2020 година да завърши и вторият етап“, посочи той.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че след завършването на "Балкански поток" и газовата връзка с Гърция "практически ние ще сме в състояние да транспортираме природен газ от където до където е необходимо". "Да се съчетае интересът на толкова много различни държави означава доверие и се радвам, че България е в състояние да генерира това доверие", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес