Пълна хегемония на ГЕРБ в Доспат: и кмет, и целия общински съвет

Пълна хегемония на ГЕРБ в Доспат: и кмет, и целия общински съвет

В община Доспат ГЕРБ ще има пълна хегемония. Кандидатът им за кмет Елин Радев е избран на първи тур 86.78% подкрепа от гласувалите. Освен това общинският съвет вероятно ще се състои единствено от съветници от ГЕРБ, според протоколите на ОИК, които са изцяло обработени.

Общинските съветници в Доспат са 13, а действителните гласове, без "не подкрепям никого" са 4 080. Така квотата за влизане в общинския съвет е 314 гласа. Единствено ГЕРБ обаче преминава тази граница. Партията има 3 404 гласа. Втора сила е 276 гласа, но те не стигат, за да може партията да има общински съветник.

ГЕРБ обаче имат точно 13 кандидати в листата, а водач е Радев. Така в общинския съвет остават 12 човека, защото той става кмет. В Изборния кодекс обаче не е описано какво следва при подобна ситуация, в която само една партия влиза в общинския съвет, но има по-малко от общия брой съветници. Посочва се само, че "когато броят мандати за дадена кандидатска листа е по-голям от броя на кандидатите в листата, тя получава толкова мандати, колкото са кандидатите в нея". Това обаче е в хипотеза, в която в съвета влизат и други партии, които си разпределят останалото свободно място.

Законът посочва, че за неуредени въпроси Централната избирателна комисия приема решение. Така че именно ЦИК трябва да реши какво ще стане в тази ситуация. Вероятните решения са две – или общинският съвет в Доспат да се състои от 12, а не 13 човека, или ДПС все пак да вземе един мандат.

Преди 4 години Радев също се явява на изборите, но не печели от първи тур. Тогава той взима 46.31, а Евтим Мутафов (Реформаторски блок) печели подкрепата на 33.07% от гласувалите. Тогава в общинския съвет картината е далеч по-различна от сегашната – ГЕРБ взима 6 места, РБ - 4, а ДПС – 3.  

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Колко време давате на новия парламент?