Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пълна какофония и взаимни обвинения за (не)законния кабел, убил момче в София

Фандъкова прехвърли отговорността на ЧЕЗ, от там я попитаха защо общината е издала документ за незаконен обект

29 коментара
Пълна какофония и взаимни обвинения за (не)законния кабел, убил момче в София

Защо Столична община е издала документ за незаконен обект, запита електроразпределителното дружество ЧЕЗ, след като кметът на София Йорданка Фандъкова му прехвърли отговорността за смъртта на 16-годишно момче след токов удар на тротоар в столицата.

Инцидентът се случи в неделя, в близост до столичната болница "Св. Иван Рилски". Общината мълча три дни, докато на извънреден брифинг в сряда Фандъкова заяви, че ЧЕЗ е присъединил фаталната будка, към която е водел необезопасен кабел, на базата на хвърчаща бележка от 2011 година. По-късно обаче от ЧЕЗ контрираха, че споменатата от кмета служебна бележка е официален документ с подпис и печат, издаден от Столична община, район "Триадица".

"ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите", заявиха от дружеството.

"Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен", посочи доставчикът на ток.

Президентът Румен Радев също коментира с думите, че "липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води до това, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, оттам – и такива уродливи инциденти".

Фандъкова и ЧЕЗ

"Кабелът, който се предполага, че е станал причина за смъртта на детето, води до един от обектите, който е на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Договорът е за присъединяване. Тук наистина има много въпроси към "ЧЕЗ Електроразпределение", защото договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка. Тази бележка е издадена през 2011 г. със запетайка от главния архитект на район "Триадица", обясни кметът Фандъкова.

Тя припомни твърденията на ЧЕЗ, че дружеството не носи отговорност след електромера, но в самия договор се казвало, че за да се подаде електричество, следва да има няколко документа.

"Единият от тях е документ за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения. Вторият, обърнете внимание, е документ за въвеждане в експлоатация на обекта.", добави Фандъкова.

След това тя подчерта, че за нито един от тези павилиони няма документи за въвеждане в експлоатация, но въпреки това ток е подаван до днес, докато е разпоредено подаването да бъде прекъснато, за да се обезопаси целият терен.

"Аз съм убедена, че следователите задават вече много въпроси, аз разговарях с градския прокурор, изпратихме всички документи от проверката, очаквам и вярвам, че проверката там ще бъде направена много бързо, за да бъдат установени конкретните виновници", каза още Фандъкова.

Тя попита риторично как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, как така район "Триадица" подава информация за обект, който е напълно незаконен.

Главният архитект на София Здравко Здравков също заяви, че Законът за устройство на територията не допуска присъединяване на обект към ел. захранването на база на "служебна бележка".

"В проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд. Именно това е послужило на ЧЕЗ да ги свърже като един законно изграден обект", каза  Здравков. Бележката е издадена на фирма  "Нетуно-Пламен Бочев", която по-късно е продала павилиона на варненската фирма "Дениа 2016".

Здравков добави, че с въпросната бележка човекът е подал заявление към ЧЕЗ. "От ЧЕЗ са му казали, че ще се присъедини от страната на "Хиподрума" в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на "Улично осветление", в която минават слаботокови кабели. Още едно голямо нарушение – в мрежа със слаботоково напрежение се пуска кабел с високо напрежение, нито дълбочината отговаря, нито изискванията допускат подобно нещо да се случи", уточни главният архитект. 

Той разказа, че в общината идват хора от "Манастирски  ливади - Изток", на които се спират токът и водата, защото сградата не е въведена в експлоатация. "На 50 семейства се спира тока и водата, защото нямат документ за въвеждане в експлоатация, а в същото време пускаме павилион в двора на Медицинска академия на база служебна бележка, подписана със запетайка, от някой, защото очевидно не е подписът на архитекта", възмути се Здравков.

"Хората, които са позволили да подпечатат документация, да издават служебни бележи, да подвързват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат своята отговорност", заяви той.

"Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, който не е въведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се получи този нелеп инцидент. В крайна сметка поставянето на този кабел с високо напрежение е в отклонение с всички действащи нормативи", заключи Здравков.

Павилионите

Наред с това Фандъкова посочи, че има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница "Св. Иван Рилски". За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на самата болница. Тези данни бяха изнесени още във вторник от Столична община.

"Те са поставени с документи от район "Триадица". За два от тези обекти, на тротоара, районната администрация е провела конкурси и взема наеми от тях. За нито един от тях няма издадено удостоверение за експлоатация, съобщи Йорданка Фандъкова. "Другите два обекта в двора на болницата – също са напълно незаконни. Няма одобрени схеми за поставяне, няма схеми за въвеждане в експлоатация", каза кметът.

Още във вторник стана ясно, че през 2018 г.  район "Триадица" е установил, че обектите са незаконни и Столична община чрез "Общински строителен контрол" е започнала процедура по премахването им като незаконни, която все още не е завършена. 

Кметът на София за първи път посочи причините, защо 3 години процедурата не е приключила.

"Твърденията на район "Триадица" са, че не са получили отговори от болницата и от областния управител, но мнението на нашия експерти е, че такива отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата по премахването".

Фандъкова увери, че спешно е изпратила писмо до район "Триадица" за бързо приключване на процедурата и издаване на заповедите за премахване. За обектите на тротоара главният архитект е издал констативни актове за премахване, увери още тя.

По-рано сутринта общинският съветник Борис Бонев от  "Спаси София" посочи, че наемът за месец от будка е 100 лева.

"Йорданка Фандъкова и ГЕРБ пазят нарушителите. Няма друго обяснение защо толкова много години пред очите им се случват всички тези нарушения", каза Борис Бонев.

Главният архитект Здравков посочи, че павилионите са поставени в противоречие с подписаната от него схема.

От септември м.г. досега до район "Триадица" били изпратени 6 писма за предоставяне на данни за незаконни обекти в района. Писмата обаче оставали без отговор, твърди още Фандъкова. От думите ѝ стана ясно, че подобни писма били изпращани до всички районни кметове, като само район "Триадица" и район "Панчарево" не са се отзовали.

ЧЕЗ: Служебната бележка е официален документ

"Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от  Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване", коментираха по-късно от ЧЕЗ.

ЧЕЗ Разпределение посочва, че не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите.

"Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен", посочва още доставчикът на ток.

Съгласно законодателството, при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми. Същото се е случило и при смяната на титуляря на партидата няколко години по-късно.

"Днес от Столична община беше изнесена информация, че през 2018 г. е констатиран незаконен обект. Фактът, че не са предприети действия по премахването му, респективно не е издадена заповед за преустановяване на електрозахранването, води до заключението за бездействие на компетентните органи", посочват още оттам.

ЧЕЗ Разпределение пита защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът?

От компанията питат още защо никога не е получила заповед за преустановяване на електрозахранването, при положение че обектът функционира като такъв отпреди 2011 г.? Останалите въпроси са има ли промяна в начина на полагане на кабела, собственост на клиента, при реконструкцията на бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" години след присъединяването и кой я е извършил?

ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от Столична община за незаконни,  независимо от документите, които общината вече е издала. 

"Категорично заявяваме, че ЧЕЗ Разпределение не е изграждала съоръжения от електромера до обекта. ЧЕЗ Разпределение не е контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границата на собственост на дружеството, нито да разследва законността на обектите, при положение че има потвърждение за разполагането им от общината", заявиха от дружеството.

Към момента няма информация до какви изводи е стигнало разследването за смъртта на момчето.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. QMTIKVA
  #29

  В CV-то си, Йорданка може да добави и "убиица" към "лъжкиня". ОСТАВКА ВЕДНАГА!!!

 2. Zlatan
  #28

  Госпожо Фъндъкова, гл.архитект на Триадица е издал разрешението и то било със запетая. Щом има подпис и печат, следователно е подписано от заместник, но е валидно според НПК на РБългария. Оттук нататък ръководството на тази община и Софийската голяма община под съд.

 3. Максим Александров
  #27

  Ужасявам се още колко такива има. Уж запознат с материята ми каза, че поне 50% от заявленията за присъединяване към ЧЕЗ, по ред причини, са точно такива "билети за баня"...

 4. mediaman
  #26

  ГЕРБ убива! Доказано!

 5. рептилиан
  #25
  Отговор на коментар #24

  Ти прост ли си или се правиш на прост? Агент Иван не съществува освен като ГЕРБерски израстък.

 6. fantom
  #24
  Отговор на коментар #8

  И как реши, че ГЕРБ е държава, а не партия? А защо да не са отговорни "Обединените патриоти"? Ами къде слагаш другите независими власти? Аман! Другите били прости!

 7. рептилиан
  #23

  Фандъкова да се връща в училище да преподава руски език.

 8. Европа е с Украйна
  #22

  Като няма контрол за да се краде ще има и какафония. Дано поне робите се осъзнаят след умрялото дете. Пламен Горанов се самозапали и продължиха да търпят да им фалшифицират вота да видим сега

 9. Коментарът е изтрит в 20:25 на 10 април 2021 от автора.
  #21
 10. georgiev
  #20

  Особености на българският национален...институционализъм! Щеше да е смешно ако не беше трагично!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.