Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пълна каша в документацията на сдружение ГЕРБ

94 коментара
Пълна каша в документацията на сдружение ГЕРБ

Пълнен хаос цари в документацията на неправителствената организация "Граждани за европейско развитие на България", което бе първата организационна структура, върху която впоследствие се създаде сегашната управляваща партия със същото име.

Разследване на Mediapool показва, че в резултат на неразбориите вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов близо 14 месеца е заемал длъжностите в изпълнителната власт при формално нарушение на закона. Причината е твърде закъсняло вписване на промени в ръководството на сдружение ГЕРБ. От управляващата партия признаха това и обвиниха на свой ред бившия ръководител на НПО-то Душана Здравкова и съда.

В момента председател на неправителствената организация е кметът на София Йорданка Фандъкова, но от внесените отчети в правосъдното министерство става ясно, че сдружението не извършва дейност. За периода 2007-2009 година включително организацията е изхарчила 305 000 лева, събрани предимно от дарения, а единственият неоспорим резултат от дейността ѝ е политически, а не граждански.

ГЕРБ печели местните избори през 2007 г. и парламентарните през 2009 година.

Първи скандали

Проблемите в сдружение ГЕРБ започват през април 2008 година, когато на централно ниво е взето решението от неправителствената организацията да бъде отлъчена Душана Здравкова. Към онзи момент тя е евродепутат, а дотогава беше лице на сдружение ГЕРБ, което е регистрирано в Софийския градски съд през март 2006 година.

Тогава Бойко Борисов посочва Здравкова за председател, а нейни заместници стават тогавашният зам.-кмет на София Цветан Цветанов и Красимир Велчев. Триадата управлява сдружението до общото събрание през април 2008 година, когато без обяснения Здравкова е изключена.

Тя подава жалба в Софийския градски съд, че това решение е взето на базата на фалшифицирани протоколи от заседанието. Съдът не отчита нейните аргументи и прекратява делото.

Странни разминавания

Пред Mediapool бившият председател на ГЕРБ, който разполага с протокола от заседанието на 5 април 2008 г. (вписано в съда през юни 2008 - бел. ред.), заявява, че освен нейното изключване, решението е да бъдат вписани в управителното тяло още Цецка Цачева и Йорданка Фандъкова. По думите ѝ тогава е взето решение за увеличаване на състава на управителния съвет от трима на петима души, а единственият подменен човек е самата тя. Това се потвърждава и от информацията във фирменото дело на ГЕРБ. Няма изрично решение за освобождаването на Цветан Цветанов и Красимир Велчев.

От фирменото дело обаче става ясно, че на това заседание е решено да бъде освободено цялото ръководство на неправителствената организация заради изтекъл мандат. Приложен е и устав на сдружението, който сочи, че мандатът на ръководството е 3 години. Промените са вписани в актуалното състояние на НПО-то сравнително бързо – през юни 2008 година.

Година по-късно - на 29 март 2009 година - общото събрание на ГЕРБ обаче отново се събира и взима същите решения. Старият управителен съвет отново е освободен - и пак заради изтекъл мандат. На това заседание вече с изрично решение са освободени Цветан Цветанов и Красимир Велчев. Видно от вписания във фирменото дело в СГС протокол, заседанието е открито лично от Цветанов.

Мандатът на управителния съвет на ГЕРБ обаче не е 3 години, а пет години. Това става ясно от информацията, която Mediapool получи от Министерството на правосъдието след запитване на основание Закона за достъп до обществената информация.

Именно Министерството на правосъдието държи официалния регистър на всички неправителствени организации в страната.

Според регистрацията на сдружението в регистъра, мандатите на Здравкова, Цветанов и Велчев изтичат на 17 март 2011 година.

Към 16 март тази година, когато е правена справката, за Министерството на правосъдието Цветанов все още се водеше зам.-председател на неправителствена организация ГЕРБ.

Нарушение на закона

Актуалното състояние на сдружението ГЕРБ, с което Mediapool разполага, показва, че решенията на общото събрание на организацията от началото на 2009 г. са вписани в съда чак 1 октомври 2010 година. Това означава, че заради закъснялото вписване на обстоятелствата, Цветан Цветанов близо 14 месеца е заемал длъжностите си в правителството в нарушение на чл. 19 ал.6 т. 3 от Закона за администрацията.

Според тази разпоредба членовете на Министерския съвет нямат право да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.

Първоначално Mediapool не успя да открие Йорданка Фандъкова, за да обясни защо съдът е вписал промените по фирменото дело на сдружението година и половина след провеждането на общото събрание. Пред Mediapool председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обясни, че не знае какво става с организацията, защото заедно с Цветанов преди изборите през юли 2009 г. са подали молби за напускане. Причината била именно поради плановете Цветанов да влезе в правителството.

Последният отчет на сдружението е подаден пред Министерството на правосъдието именно от Красимир Велчев на 31 май 2010 година. По това време Цветанов е вече 10 месеца вицепремиер и вътрешен министър, а очевидно и все още неотписан член на ръководството на сдружението.

След излизането на публикацията на специална пресконференция членът на ръководството на сдружението и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев потвърди информацията на Mediapool. Той обясни, че Цветанов е предприел всички законови стъпки, за да напусне навреме НПО-то, но съдебни спорове са забавили това.

Според него, делото, заведено от Душана Здравкова заради отстраняването ѝ отсдружението ГЕРБ, е забавило формалното напускане на Цветанов. "Това не зависи от него, а от работата на съда", коментира Главчев. По думите му по финансовата и по юридическата документация на неправителствената организация няма нередности.

В подобна ситуацията е изпадал и самият Бойко Борисов. По времето, когато той бе кмет, се оказа, че все още се води в управителните органи на няколко фирми. Неговото кметуване бе спасено от районната избирателна комисия, която призна, че той навреме е подал молбите за отписване, а причината за проблема се крие в бавната работа на съда.

Първият външен министър в правителството на ГЕРБ Румяна Желева бе принудена да подаде оставка, след като бе засечена, че заема поста си в конфликт на интереси. Това стана след разкритие на Mediapool, че тя се води едноличен управител в дружеството "Етко-Шнайдерс".

Преди дни шефът на БОРКОР Румен Миланов се оказа в центъра на подобен скандал и обяви, че напуска неправителствените организации, в които членува.

След 1 октомври 2010 г. сдружението ГЕРБ се ръководи от кмета на София Йорданка Фандъкова с членове на управителния съвет - председателя на Народното събрание Цецка Цачева, депутатите Александър Ненков и Димитър Главчев, както и техническият сътрудник на групата на ГЕРБ Моника Александрова.

Прекратена дейност

Въпреки че начело на сдружение ГЕРБ са едни от най-високопоставените фигури в партията и държавата, в момента то не осъществява дейност. Събитията, организирани под егидата на неправителствената организация, приключват на 3 юли 2009 година, точно 2 дни преди изборите. Това показва справка, предоставена на Mediapool от Министерството на правосъдието.

Отчетите за 2008-ма и 2009-та година сочат, че са били организирани над 50 кръгли маси, образователни курсове и инициативи в цялата страна. За всички тях сдружението е платило едва 48 000 лева за външни услуги, които, предвид обхвата на събитията, могат да се сведат и до разходи за гориво.

От документацията става ясно, че в голяма част от случаите кръглите маси и обучителните курсове за млади лидери са осъществени с "любезното съдействие на фондация "Ханс Зайдел"“. Помощта на германската фондация обаче не е отчетена при мащабната инициатива в края на 2008 година, когато сдружението организира 23 обучения на кметове и общински съветници в 23 града от страната.

Въпреки това за цялата 2008 г. сдружение ГЕРБ успява да изхарчи общо 79 000 лева, от които за заплати 34 000 лева, 17 000 лева за осигуровки, а за външни услуги – 26 000 лева. Организираните събития са общо 33 за цялата година.

През 2007 г., която е изборна, ГЕРБ изхарчва 165 000 лева, от които 93 000 лева за външни услуги.

През 2009 -та, последната година от активната дейност на сдружение ГЕРБ, са изхарчени 61 000 лева, от които 36 000 за заплати и осигуровки. За услуги са изплатени 22 000 лева. Всички 18 събития без едно са осъществени със съдействието на фондация "Ханс Зайдел". Отчетът е внесен на 31 май 2010 г. от сегашния председател на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Над 1/3 от фонд "заплата" за Цветанов

От 2007 до 2009 година включително сдружението успява да похарчи 305 000 лева. От тях 192 000 лева са постъпили по линия на безусловните дарения. За трите години ГЕРБ са похарчили общо 94 000 лева за заплати.

Пред парламента Цветан Цветанов отчете, че в периода 2006-2009 е получил общо 42 000 лева заплати от сдружението. Предвид факта, че декларира излизането си от него в началото на 2009, това означава, че над 1/3 от парите за заплати в сдружението в предходните години са били предвидени само за него.

Постъпленията от членски внос намаляват прогресивно през годините като през 2007 година, когато са кметските избори, са събрани 40 000 лева. На следващата година, която не е изборна, едва 4000 лева. Това ниво се запазва и през 2009 година.

В крайна сметка няма информация дали сдружение "Граждани за европейско развитие на България" успява да изпълни всички свои първоначално декларирани цели. Някои от тях са: "създаване на информационен фонд в помощ на гражданите и членовете на сдружението; подготовка на българските граждани във връзка с европейската им интеграция; участие в национални и международни програми; стимулиране и подпомагане на личностната реализация на гражданите; осигуряване на правна помощ по проблеми, свързани с европейската интеграция".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

94 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Big Papa
  #94
 2. Знаещ
  #93
 3. Дядо Петър
  #92
 4. N
  #91
 5. зоро
  #90
 6. маркиз дьо праз
  #89
 7. sto ian
  #88
 8. не на ГРОБ
  #87
 9. Шмоко
  #86
 10. Боцман
  #85

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.