Пълна мъгла около печата и продажбата на лотарийни билети

200 милиона талона за търкане са били пуснати на пазара през 2018 г.

Снимка: Архив

Почти пълна мъгла цари около процеса на отпечатване, разпространение и унищожаване на лотарийните билети у нас, установи проверка на Mediapool. В същото време милиони българи продължават да търкат талони и да се надяват на лесни пари, след като хазартното лоби надделя и пресече внесените законови предложения за ограничаване на лотарийната мания.

През 2018 г. у нас са отпечатани 197 379 000 броя билети за моментни лотарийни игри, става ясно от отговор на Министерството на финансите по заявление за достъп до информация от Mediapool. За да се изкупят всички билети, всеки пълнолетен българин би трябвало да пазарува около 36 билета годишно, сочат сметките. През 2019 г. по данни на МФ към септември са отпечатани 121 641 400 билета.

95% от лотарийните талони са за игрите на "Националната лотария"

Най-много билети – 95% от общия брой, са отпечатани за фирмата "Ню Геймс" на бизнесмена Васил Божков, която провежда игрите на "Националната лотария". Държавният "Български спортен тотализатор" е отпечатал едва около 9.4 милиона билета през 2018 г., което е 4.8% от общия брой, става ясно още от отговора на МФ.

Процедурата по отпечатване и разпространение на билетите в търговската мрежа е важна за прозрачността при провеждането на игрите, но въпреки това отчетност по въпроса няма. Контролът върху процеса също е размит, а институциите си прехвърлят отговорност.

Според правилата за моментните игри на "Националната лотария", публикувани на сайта ѝ и утвърдени от ДКХ през май 2019 г., тя има право да провежда 72 вида моментни игри – "Кралят на кеша", "Златното съкровище", "Златните пирамиди", "Под прикритие", "Кеш кръстословици" и т. н. По закон наградният фонд за всяка една от игрите не може да е под 50% от постъпленията от продадените билети.

Много от игрите на "Националната лотария" са с тираж 20-25 милиона билета, но има и такива с по 3, 10 или 15 милиона билета. Според разпределението на печалбите в "Златните пирамиди за милиони", например, печелившите билети са към 5.5 милиона, а общият награден фонд – 70 млн. лв. От отчета на играта към началото на октомври е видно, че към момента са раздадени всичките пет печалби от по 1 милион лева, а от 15-те печалби по 200 000 лв. остава да бъде раздадена само една.

От отчета обаче не става ясно колко са продадените до момента билети и какви са приходите от тях. Според правилата на "Националната лотария" тя има право да преустанови продажбата на билети от всеки вид игра по всяко време, стига да уведоми гражданите чрез поне две медии.

Държавата не знае каква част от билетите са продадени

Нито МФ, нито ресорната Държавна комисия по хазарта (ДКХ) имат представа каква част от отпечатаните през 2018 г. близо 200 милиона билета, които се водят държавни ценни книжа, са реално продадени, каква част не са продадени и какво става с тях.

"В ДКХ не е съставяна и не се съхранява информация във връзка с обстоятелства, касаещи продадени/непродадени лотарийни билети. Реализацията чрез продажба на ценни книжа, каквито са отпечатаните лотарийни билети/талони, включително и на такива за моментни лотарийни игри, не е предмет на регулация със Закона за хазарта и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, поради което е извън правомощията на ДКХ", гласи отговорът на отговорната за лотарийните игри институция.

ДКХ допълва, че според наредбата за ценните книжа неизползваните талони се унищожават от издателите им, което трябва да става в присъствието на длъжностни лица от ДКХ и да има съставени протоколи за унищожаването.

На фона на отпечатаните 200 милиона билета през 2018 г., реално унищожени по данни на ДКХ са единствено 4.3 милиона билета от играта "Под прикритие" заради преустановена продажба. Унищожаването е станало в завода "Златна панега – цимент", в инсталация за преработка на инженерно гориво – шредер и пещ.

През 2019 г. до септември е имало само едно унищожаване на билети – на 12.8 милиона билета от изплатени печалби в различни игри на "Националната лотария" през 2012 г., 2013 г. и 2014 г. По данни на запознати в завода в "Златна панега" е изгорял цял тир билети, тежащи около 40 тона, като процедурата е направена през юли тази година.

От данните на ДКХ излиза, че всички отпечатани билети се разпродават в търговската мрежа, тъй като унищожавания се правят рядко.

Властите не контролират разпространението на билетите

Комисията по хазарта няма правомощия да проверява каква част от отпечатаните билети действително стигат до търговската мрежа, става ясно от отговорите ѝ. ДКХ единствено утвърждава образците на билетите и прави документална проверка на план-сметките на хазартните фирми за приходите и разходите за изплащане на печалби. Справката включва общ брой билети за съответната игра, цена на билета, обща сума на печалбите, очаквани приходи от продажби и награден фонд. Не е ясно обаче как ДКХ контролира изпълнението на всички тези параметри след приключването на игрите.

Отпечатването и разпространението на билетите в търговската мрежа на случаен принцип също е мъглива територия. Странното е, че и Министерството на финансите, и Държавната комисия по хазарта твърдят, че нямат правомощия да контролират разпространението на хазартните билети.

"Поставените въпроси за разпространението на съответните документи (лотарийни билети, б. р.), респективно тяхното унищожаване като цяло, са извън функционалната компетентност на министъра на финансите и са неправилно адресирани до Министерството на финансите", посочват от ведомството на Владислав Горанов. От подопечната му комисия по хазарта пък обясняват, че разпространението на ценни книжа не е регламентирано в Закона за хазарта, поради което е извън техните правомощия.

Очевидно, целият процес е оставен в ръцете на хазартните оператори.

Фишовете се печатат в чужбина

По информация на източник на Mediapool от печатарската индустрия талоните на "Националната лотария" се печатат в чужбина. Източник от митниците пък твърди, че те пристигат у нас в два вида пратки, като печелившите билети са отделени заради по-високи мерки за сигурност. Официално от Агенция "Митници" казаха, че не могат да засекат дали лотарийните талони, които са печатни материали и се облагат с 0% мито, са в различни видове пратки. Така, въпросът за това как печелившите билети се разпространяват из търговската мрежа на случаен принцип, остава отворен.

Mediapool изпрати въпроси по темата до "Националната лотария", но не получи отговор.

По данни на Националната агенция за приходите през 2017 г. "Националната лотария" е отчела изплатени печалби в размер на 1 милион лева (или повече) на 38 души, а Българският спортен тотализатор – на 4-ма души.

Никой не смее да се меси в бизнеса на хазартното лоби

Бизнесът с талоните за търкане се развива необезпокоявано у нас и през 2019 г. Преди година и половина бившият вицепремиер Валери Симеонов инициира законови промени, които щяха да ограничат сериозно продажбата на фишовете и да ги извадят от магазини и бензиностанции. Усилията на Симеонов обаче се натъкнаха на сериозна съпротива от хазартното лоби в лицето на оглавяваната от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, а също и на Българския футболен съюз и куп спортни клубове, които получават спонсорство от хазартните босове.

Депутатите в парламента, начело с шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, отказват да се занимават със законопроекта на Симеонов вече година, след като получиха зелена светлина за придвижването му от Европейската комисия. Самият Симеонов също се отказа да се занимава повече с темата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?