Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пълна мъгла около СРС-тата на военната полиция

МО отчита рекордна ефективност от 36% с неясни данни

24 коментара
Снимка: Дарик радио

На фона на публично огласените през февруари от Върховния касационен съд данни за все по-увеличаващия се брой на подслушванията след идването на ГЕРБ на власт (от 5598 през 2008 г. до 15 946 през 2010 г.), службата, призвана да събира данни за престъпления и да арестува в армията (а от скоро и сред цивилното население) – военната полиция (ВП), пази в пълна тайна броя на реализираните от нея специални разузнавателни средства (СРС).

В отговор на запитване на Mediapool от Министерството на отбраната отказаха категорично да предоставят подобна информация, както и статистика за реалната ефективност на реализираните от тях СРС-та с обяснението, че количеството на изготвените доказателства по дела било класифицирана информация. Както и самият брой на исканията за подслушване, отправени до съда.

Всъщност, класифицирана информация по смисъла на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) представлява само начинът и техническите средства, чрез които те се реализират, както и придобитите впоследствие данни, ако те са обект на държавна тайна. Въпреки това до момента от служба "Военна полиция" към МО не са оповестявали ясна и систематизирана информация за това какво точно са успели да разкрият и документират чрез подслушване.

36% от използваните СРС-та довели до някакъв резултат

От службата склониха да уточнят само, че СРС-тата се използвали за "разкриване на престъпна дейност, свързана с производство, притежаване и разпространение на наркотични вещества, подкупи и длъжностно престъпление, незаконно притежаване на оръжие, боеприпаси и взривни вещества и документни престъпления". Общо взето със същото се занимава и МВР.

Според предоставените от МО данни 36% от използваните СРС-та през 2010 година и през първите девет месеца на 2011-та са спомогнали за събиране на информация, която е послужила за образуване на неизвестен брой военни досъдебни производства и административни мерки. Колко от тях обаче са довели до съдебни процеси, евентуални присъди, наказания или уволнения изобщо не се споменава.

За разлика от военното ведомство МВР периодично съобщава процентния дял на СРС-та, които са се превърнали в годни доказателства и така са били използвани по предназначението, разписано в закона. Според последните официални данни около 12 на сто от подслушванията, осъществявани от вътрешното министерство стават част от материалите по съдебни процеси.

Истината е някъде там

Единствените данни по темата, макар оскъдни и доста неясни, бяха оповестени за пръв път от военния министър Аню Ангелов през юни т. г., когато той изненадващо обяви, цитиран от в. "Дневник", че ВП била реализирала около 40 подслушвания от приемането на първия вариант на ЗСРС досега. Ако това твърдение е вярно обаче, излиза, че военните полицаи извършват по малко над 2.5 подслушвания на година, тъй като законът бе приет през 1997 г.

Вероятно Ангелов е имал предвид друг вариант на закона, но от думите му изобщо не стана ясно кой точно, най-малкото защото само през 2009, 2010 и 2011 г. ЗСРС бе изменян общо пет пъти.

Ситуацията стана още по-заплетена, когато два месеца по-късно шефът на военните полицаи полк. Данчо Дяков коментира пред БНР, че през 2010 г. подчинените му са опрели до необходимостта да използват СРС-та, за да разкриват престъпления общо 44 пъти и са изпратили толкова искания до съда.

Колко от тях са били уважени и колко доказателства, годни за представяне пред съда, са били изготвени отново не бе коментирано. Не стана ясно и дали изобщо някое от въпросните 44 искания за СРС впоследствие е спомогнало за образуването на досъдебно производство от прокуратурата. За издаване на осъдителни присъди пък да не говорим.

Последната официална (и този път писмена) позиция по темата на ръководството на военната полиция пък меко казано придава тотално абсурден нюанс в поведението на службата. Излиза, че щом според ВП броят на поисканите и приложени СРС-та е класифицирана информация, би трябвало министър Ангелов и полк. Дяков да бъдат подведени под отговорност за нейното последователно разгласяване.

ВП подала на обвинението 547 сигнала с мнение за съд

Иначе от данните, изпратени като отговор до Mediapool, става ясно, че военните полицаи съвсем не стоят без работа и за цялата 2010 и първите шест месеца от тази година са предоставили на вниманието на военните прокурори общо 547 отработени сигнала с мнение за съд.

Брой, който също провокира някои въпроси, тъй като според официалния отчет на прокуратурата за 2010 г. униформените обвинители са образували общо 545 дела. Данни за първото полугодие от 2011 г. все още няма.

Интересно е също, че докато подобно на колегите си в МВР около 1000-та военни полицаи пресичат общата престъпност, документните далавери и корупцията, през 2010 г. те са извършвали установяване и разпити на свидетели, изземване на доказателства и арести по едва 99 разследвания, пак по данни на държавното обвинение.

За сравнение малко под 30-те хиляди полицаи в системата на вътрешното министерство са участвали с подобни действия по общо 27 263 досъдебни производства. Въпреки явното превъзходство в броя в полза на МВР в процентно съдържание тази статистика показва известна ленивост в работата на ВП.

На фона на тази заетост във военната полиция получават по-сериозно възнаграждение от колегите си в МВР, тъй като в службата по неофициална информация щата е зает само от сержанти, които в началото на кариерата си тръгват с около 700 лева заплати, а заплатите на офицерите надминават 1500.

В системата на вътрешното министерство униформените започват работа с не повече от 450 лева, които с наближаването на заветните 20 години прослужено време стигат до около 1000 лева.

Военните полицаи работили по 1280 сигнала за година и девет месеца

Военните полицаи за периода от 1 януари 2010 г. до 30 септември 2011г. са получили общо 3302 сигнала (явни и анонимни), 1280 от които са съдържали данни за вероятно извършено престъпление.

От регистрираните сигнали с първоначални данни за извършено престъпление 731 са изпратени на прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.

Тази информация обаче също не изяснява какъв е коефициентът на полезно действие на скъпоплатените военни полицаи, тъй като нито в докладите на прокуратурата, нито от МО съобщават какъв процент от делата, образувани по материали на ВП, са доведени до успешен финал с влезли в сила осъдителни присъди.

Вместо това от военното министерство се ограничават с уточнението, че става въпрос основно за разследвания на престъпления против собствеността, караулната, постовата и вътрешната служба, управление на лични моторни превозни средства след употреба на алкохол и предизвикани пътнотранспортни произшествия, телесни повреди и престъпления, свързани с наркотици.

Освен това служба "Военна полиция" извършва годишно контрол на охраната и пропускателния режим на над 850 военни формирования, обекти и райони на територията на страната. Службата осигурява охраната на военни учения, празници и други мероприятия. През 2010 г. и първите девет месеца на 2011 г. са регистрирани 13 случая на употреба и 15 случая на съхранение и разпространение на наркотици от военнослужещи.

Военните полицаи най-видими при охраната в сградата на МО

Военните полицаи са най-видими за българските граждани при изпълнението на задачите им по охрана на служителите в централните сгради на МО в София.

На въпрос колко точно военни полицаи охраняват чиновниците в София от МО отговориха: "Достатъчно, за да осигурят в антитерористично отношение визираните във въпроса сгради. Службата е създала необходимата организация за тяхната сигурност и разполага с необходимите сили и средства за надеждна охрана".

От МО съобщиха още, че извършва контрол на охраната и пропускателния режим на над 850 военни формирования, обекти и райони на територията на страната. Службата осигурява охраната и контролно-пропускателния режим на провежданите всяка година над 10 международни военни учения. Военна полиция осигурява и охраната на над 70 масови прояви с участието на военнослужещи и граждански лица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #24

  Търговията с информация, вадене на кирливи ризи от личния живот с цел изнудване, управляване на престъпния контингент с цел извличане на печалби и контрол и сплашване на всеки, който има потенциал да се противопостви на нечий феодален произвол - това са целите на подслушването. Хвърлят се едни 10-12% за мъгла, как помагали за разследване (по същата логика ако взривя трамвай все ще има загинали 2-3 престъпника, което ще е също супер ефективност). Наивността на избирателите в България, които са изпаднали на нивото на обикновени крепостни селяни, е пословична и на нейна основа може да вирее всякакъв произвол, за който можете да се сетите. Рядко може да си види подобно стадо идиоти.

 2. Анонимен
  #23

  до №22 - имам връзка единствено с държавата си, щом още живея тук и се опитвам да променя нещата към по-добро...Написаното от вас за "Ешелон" приемам с усмивка и ....разбиране-към един представител от движението на невярващите/и незнаещите/.

 3. Анонимен
  #22

  До Nо.20: Това са официалните данни на Американския съд - 3194 издадени разрешения за подслушване за всички щати на САЩ за 2010г. при население от 312 млн(това не са мои цифри, а официалния доклад на Американския съд -дал съм линка към него). А в България тази цифра е почти 16 000 подслушвания за население от 7,5 млн (т.е. 200 пъти повече). Това са официални данни. В САЩ - за разлика от България, има реално разделение на властите, а не бутафорно, каквото е в България, Русия и др. В САЩ нито ЦРУ,

 4. Анонимен
  #21

  Защо ли всичко написано по-горе не ме очудва???reamuse

 5. Анонимен
  #20

  до №17 - понеже наскоро пак цитирахте тези цифри някъде във форума - наистина ли вярвате, че това са всички подслушвания в целите САЩ за 1 година?Смесвате по безобразен начин/вероятно от незнание/различни данни. Тази бройка /3194/ за една седмица е "изразходвана" от ФБР, ЦРУ и АНС. Знаете ли още колко агенции и щатски правоохранителни структури има в САЩ? Нещо за "Ешелон" чували ли сте?За едно денонощие доскоро само в Берлин се подслушваха ....18 000 телефонни разговора.

 6. Анонимен
  #19

  МАЙ ИДВА РЕД НА ВОЕННА ПРОКУРАТУРА ДРУГАРИ .МОЛЕЕЕМ ДА СЕ НАРЕДИТЕ НА ОПАШКА ВСИЧКИ ДЕТО РЕФОРМАТА В ПРАВОПРИЛАГАНЕТО Я РАЗБИРАТ ПОД ЗАКРИВАНЕ ,РЕОРГАНИЗИРАНЕ КАКТО И ДР. МЕРОПРИЯТИЯ КАТО УНИЩОЖАВАНЕ НА АРХИВИ ,ДОСИЕТА И НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО РАЗКАРВАНЕ НА ХОРАТА КОИТО ЗНАЯТ ВЕЧЕ МНОГО ...

 7. Анонимен
  #18

  до номер 4 и други подобни нему: явно сте военни полицаи щом така ревностно защитавате ВП. нищо лично към тая структура,но относно сложната и деликатна работа на славанат БГ ВП писана от номер 4 - колега не мъ карай да съ смея! деликатната им работа се изразява основно в заяждане с шофьорите на военните автомобили за неработещи мигачи и други подобни простотии.друга деликатна работа е да "разследват" дали някой "враг" на родината случайно не е надвзел някой друг лев квартирни пари в повече.какво

 8. Анонимен
  #17

  За сравнение в САЩ за цялата страна за цялата година през 2009 г. са издадени 2376, а за 2010 г. - 3194 разрешения за подслушване на устни, телефонни и електронни комуникации (справка - официален годишен доклад на Директора на администрацията на щатските съдилища James C. Duff, публикуван през м. юни 2011 г. може да се види тук: http://www.uscourts.gov/uscourts/Statistics/WiretapReports/2010/2010WireTapReport.pdf). С други думи, в цяла Америка - страната, която е на прицел на де-що терорист и шпионин

 9. Анонимен
  #16

  Тия сичките - и министър, и президент, и армия и полиция и векериция, да си сложат по една снимка на командващия американската армия в Европа и да се молят всеки ден като на господ да ги пази с данъците на американците, иначе като духне Путин и ще им отнеме невинността.

 10. Анонимен
  #15

  Както гледам на снимката са им дали стари пребоядисани коли от полицията и са ги облекли с двуредни сака със златни копчета така че да приличат на капитан на яхта в Майами бийч. Военната полиция беше създадена преди години от най-големите селяни в армията и освен караул да пазят саламите друго не могат да правят да не говорим за престъпления да разкриват там не е за техния мозък. Виж ВЕКЕРЕТО е друго нещо, те са малко като Държавна сигурност и са по-така, но също са за пандиза директно всичките. По време на войната в Ирак всички такива местни структури бяха опандизени и прошомполирани.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.