Варненци трупат грамада от камъни пред кметството като в поемата на Иван Вазов

Пълна парализа на местната власт във Варна: ГЕРБ се измъква, че "всичко зависи от кмета"

Кирил Йорданов бави обявяването на оставката, общинският съвет не знае дали и как да се разпусне

Снимка: БГНЕС

Местната власт във Варна продължава да е в пълна парализа, след като обявеното за днес извънредно заседание на общинския съвет не се състоя. Кметът Кирил Йорданов, на когото протестиращите повече от 20 дни варненци искат оставката, и днес се отказа да обяви дали я подава. В понеделник Йорданов обеща на варненци, че днес ще каже на заседанието на общинския съвет какво ще прави, щом като и последното му условие за оставката - оттеглянето на подкрепата на ГЕРБ за поста му - бе изпълнено.

"Няма да се състои извънредно заседание на общинския съвет", обяви обаче във вторник председателят на съвета Николай Апостолов от групата на ГЕРБ в съвета. Той обясни, че в понеделник действително е било подадено искане от кмета Кирил Йорданов за провеждане на сесия на общинския съвет, на която да бъде обсъдено положението в града и евентуалната му оставка.

Общинските съветници са отхвърлили тази молба, защото Кирил Йорданов е избран не от общинския съвет, а от варненци и юридически съветът не може да взима решение дали кметът на общината да остане на поста си, продължи обяснението си Апостолов.

"Процедурата е свързана с Общинската избирателна комисия, която може да вземе подобно решение. Другата причина е, че за да се свика извънредна сесия на общинския съвет, трябва да има дневен ред, а в молбата си кметът Кирил Йорданов не е посочил такъв", допълни председателят на ОбС.

Хаосът се засили и от обясненията на областния координатор на ГЕРБ Иван Портних, който също е общински съветник. След като в понеделник той обяви, че партията оттегля подкрепата си за Йорданов, който бе избран за четвърти път за кмет във Варна именно с тази подкрепа, във вторник той допълни, че и групата на ГЕРБ в общинския съвет е готова да си подаде оставката. Само че не знаел как да стане това.

"Много е трудно да се намери правен регулатор, по който може да се разпусне общинският съвет във Варна, но ако това стане, цялата листа на партията ще подаде оставка", каза Портних.

"Политическа партия ГЕРБ изпълни всичко според закона и оттегли политическата си подкрепа към кмета Кирил Йорданов. Оттук нататък решението за политическата ситуация в града е изцяло в ръцете на Кирил Йорданов”, каза той и прехвърли решаването на заплетената ситуация в местната власт на кмета.

В същото време Кирил Йорданов, който от миналата седмица на практика абдикира от властта, като прехвърли оперативната работа на заместниците си, а те пък открито го саботираха, отложи обявяването на решението си за сряда в 12 часа. Още в понеделник той обяви, че очаква общинарите да го бойкотират, защото се страхували, че той ще обяви публично "страшни истини" за града.

Абсурдът на ситуацията

Докато подаването на оставка на кмета не е толкова сложно от правна гледна точка - той трябва да е депозира пред Общинската избирателна комисия, то разпускането на Общинския съвет не е просто.

Първо трябва всички действащи общински съветници да подадат оставки пред ОИК, след което на тяхно място влизат следващите в изборните листи. На свой ред те също трябва да подадат оставки. След което влизат следващите, подават оставки и така до изчерпване на всички записани в листите кандидати за общински съветници. Едва тогава могат да се назначат частични местни избори.

Това обаче е продължителен процес. А ако двама или трима общинари откажат да подадат оставки, той се блокира изобщо.

Отношенията във Варненския общински съвет по модела "Софиянски"

Преди протестите коалицията, която крепеше управлението на Кирил Йорданов, беше основно съставена от ГЕРБ и местната партия "Нашия град", поддържана от групировката ТИМ. Заедно те имат мнозинството в 51-членния местен парламент.

В зависимост от икономическия интерес обаче мнозинството можеше да разчита на подкрепата на многото различни политически субекти в градския парламент. Най-често подкрепата идваше от "Атака", ДПС и "Варна утре", в която водещата формация е ВМРО. Те можеха да дадат още девет-десет гласа в полза на кмета Кирил Йорданов.

При партията на Красимир Каракачанов в последните седмици възникнаха проблеми и партията поиска водещият им общински съветник да напусне.

От началото на четвъртия пореден мандат на Кирил Йорданов най-голямата опозиция на кмета са БСП и Синята коалиция. Преди седмица обаче само от БСП му поискаха оставката заради усилващия се натиск от протестите. При предния трети мандат на Кирил Йорданов обаче БСП беше крепил изцяло статуквото във Варна.

Като цяло конфигурацията и поведението на партиите в общинския съвет във Варна много прилича на тази в София от времето Стефан Софиянски. Всички са на масата. Има стабилна коалиция, която има най-много общински съветници, а за да се прокарват решенията с необходимите гласове, се привличат и общинари според интереса от по-малките групи, които не бият толкова на очи.

Грамада, но не по Вазов

Същевременно Варна продължава да отдава почит на Пламен Горанов, който се самозапали пред общината на 20 февруари и почина на 3-ти март.

Плочките на площада пред общината са изписани с послания в памет на Пламен: "Пламъче за Пламен запали и никога не се предавай ти", "Така ни се пада. Сега всеки има своя вътрешна клада, на която страхлив, разтреперан и ням се самоизгаря от мъка и срам", гласи един от плакатите, който седи затиснат от камъни на плочките пред общината. Това са строфи от поема на Валери Петров по повод на самозапалването на чешкия студент Ян Палах през 1968 година.

Пространството пред общината е пълно с цветя, снимки на Пламен, свещи. В понеделник вечерта имаше поклонение, приятели и близки на младия мъж изписаха с десетки запалени свещи Пламен и коленичиха в негова памет.

Тази вечер в 18 часа варненци започнаха да трупат грамада от камъни пред централния вход на общината.

Идеята за грамадата от камъни е вдъхновена от едноименната поема на Иван Вазов, разказваща как селяни проклинат своя кмет и трупат камара като знак на несъгласието си. Насъбрали се хора останаха на мълчаливо бдение със запалени свещи на площада. Не беше забелязана полиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България