Пълна промяна в общинското управление искат 41% от българите

При парламентарни избори днес, АВБ и "Атака" са на ръба

Пълна промяна в общинското управление искат 41% от българите

Пълна промяна в общината, в която живеят, искат 41 на сто от българите, 34% биха желали да видят някаква промяна в местната власт, а едва 11% смятат, че няма нужда от различен начин на управление. Това сочат данните на ежемесечния Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл", публикуван в понеделник. Изследването е направено между 26 юни и 2 юли сред 1011 души.

В най-голяма степен промяна в общинското управление искат привържениците на опозиционни партии и най-вече на БСП, отбелязват социолозите.

Около 20% от анкетираните вярват, че страната върви към по-добро, а около и над 60% - към по-лошо, показват допитването.

Три седмици преди края на политическия сезон и началото на кампанията за местните избори социологическите данни продължават да изглеждат стабилно. За момента 41% заявяват, че със сигурност биха гласували на местните избори, а 17% казват, че по-скоро биха гласували.

Проучването посочва още, че ако парламентарните избори бяха днес, в Народното събрание биха попаднали 5 партии, а още две имат реалистични шансове.

Влизащите със сигурност партии са ГЕРБ (23.7%), БСП (15.2%), ДПС (7.3%), Реформаторският блок (4.7%) и Патриотичният фронт (4%). Двете други са "Атака" (2.6 на сто) и АБВ (1.4 на сто), като шансовете на "Атака" са видимо по-добри, коментират от агенцията.

По традиция ДПС остава на постоянни нива на подкрепа, а съотношението между ГЕРБ и БСП се запазва с разлика от около половин милион потенциални гласове. Реформаторският блок и Патриотичният фронт също остават на стабилни позиции, се посочва в проучването. В него социолозите напомнят, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. Четирипроцентовата бариера се образува на база гласували.

В последните няколко месеца доверието в правителството се движи на нива около 30%, а недоверието – около 60%, доверието в парламента се колебае около и под 20%, а недоверието – около и над 70%.

Президентската институция месец след месец получава около и над 30% доверие, а недоверието е около 55%.

Данните за доверието в институциите са без промяна от началото на пролетта, отбелязват социолозите.

Макар и традиционно негативни, сравнително стабилни са и данните за икономическите очаквания на българите, сочи анализът.

Около 40% очакват влошаване на икономическото състояние на България, а около 30% - да остане същото. Социолозите на "Галъп интърнешънъл" отчитат, че около 15% в последните месеци се колебаят нивата на онези, които очакват икономическо подобрение.

За материалното положение на собственото домакинство българите са по-оптимистично настроени: в последните няколко месеца около 50% е делът на хората, които не очакват промяна в положението си, а малко под 305 очакват влошаване. Под 10% са очакващите подобрение на собственото си материално положение българи. Сходни са тенденциите и по отношение на очакванията за безработицата и цените, коментират социолозите.

Още от България