След шестмесечна битка за контрола върху 3 млрд. евро

Пълна промяна във фонд "Земеделие", новият шеф е Мирослав Николов

След мъчителни пазарлъци БСП наложиха директор, заместниците са по равно с ДПС

Пълна промяна във фонд "Земеделие", новият шеф е Мирослав Николов

Цялото ръководство на Държавен фонд "Земеделие" напусна в четвъртък следобед, а малко по-късно бе обявено новото, начело с Мирослав Николов.

Развръзката идва след няколко мъчителни месеца, в които управляващите БСП и ДПС не можеха да се спазарят кой да контролира фонда, който управлява най-големия европейски ресурс от над 3 милиарда евро по Програмата за развитие на селските райони и програма "Рибарство".

ДПС, които доминираха земеделския сектор от при две поредни правителства от 2001 до 2009 г., се опитваха да наложат свой човек, но кандидатурите им не получиха одобрение от Брюксел и в крайна сметка новият изпълнителен директор е предложение на БСП, твърдят депутати пред Mediapool.

Четиримата заместници са разпределени по равно между БСП и ДПС. Двама от тях - Атидже Алиева-Вели и Виолета Александрова работят във фонд "Земеделие", а другите са зам.-кметът на Сандански Младен Тимчев и Николай Дачев.

Изцяло новото ръководство на фонда е избрано на извънредно заседание на Управителния съвет, съобщи пресцентърът на земеделското министерство в четвъртък вечерта.

Старото начело с Васил Грудев, който беше назначен на поста на 21 октомври по предложение на земеделския министър Димитър Греков, е подало оставки, след като беше подложено на невероятен натиск от страна предимно на ДПС да се меси във работата на фонда.

Кариерата на новия директор Мирослав Николов е свързана със фонд "Земеделие", където постепенно се издига в йерархията. Започва като юрисконсулт по програма САПАРД и Програмата за развитие на селските райони, а през 2009 г. става главен юрисконсулт. Участва в редица междуведомствени работни групи в сектора на земеделието, както и в процедурите по надграждане и одобрение на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която следи как вървят плащанията по селската програма. По времето на ГЕРБ през 2010 г. е назначен за началник сектор "Обществени поръчки" в правния отдел на ДФ "Земеделие". От лятото на 2011 г. става главен секретар на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, която е управляващ орган на програма "Рибарство" и по тази линия е познат на експертите от Европейската комисия. 39-годишният Мирослав Николов е завършил право във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

Зам.-кметът на Сандански Младен Тимчев е отговарял за европейските проекти на общината, според справката, предоставена от министерството. 39-годишният Тивчев е завършил "Икономическа социология" в УНСС в София, а след това придобива и магистърска степен по "Финанси" от Югозападния университет в Благоевград. През 1996 г. започва работа в българското представителство на холандския концерн "Акзо Нобел". От 2004 г. до момента е зам.-кмет на община Сандански, с ресор "Финансово-счетоводна дейност и икономическо развитие". Бил е ръководител на общински проекти, финансирани по ФАР и по оперативна програма "Регионално развитие".

Николай Дачев (44 г.)е другият зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Той има две магистърски степени по специалностите "Счетоводство и контрол" от Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов и "Мениджмънт" от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методи". От 1996 г. до 2006 г. работи в ДСК и ДЗИ, а в периода от 2006 г. до 2009 г. в печатницата на БНБ. В съобщението на земеделското министерство не е посочено какво е работил през последните години.

Атидже Алиева-Вели е най-младият зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Тя е на 32 години и е завършила СУ "Св. Кл. Охридски" през 2004 г., но не е посочено каква специалност. Трудовата ѝ кариера започва в "Данон Сердика". От 2006 г. до 2007 г. е зам.-ръководител на лабораториите на компанията. В началото на 2007 г. е назначена във фонд "Земеделие" като експерт в сектор "Мляко". За времето от 2007 г. до 2011 г. последователно заема длъжностите старши експерт, главен експерт и началник на сектор "Мляко". От юни 2011 г. е началник сектор "Методология и контрол", а от август 2012 г. оглавява отдела и отговаря за напредъка по прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони.

Четвъртият зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие" е Виолета Александрова, която е близка с новия шеф Мирослав Николов. Александрова е зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство от лятото на 2011 г., когато Николов е назначен за главен секретар. Трудовата ѝ кариера започва в Националния статистически институт през 2000 г. като експерт, отговарящ за координацията на проекти по програма ФАР и хармонизиране на българското законодателство в областта на статистиката. През 2006 г. постъпва в Министерство на регионалното развитие като началник на отдел Югозападен район за планиране в Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие". В края на 2008 г. започва работа като началник отдел "Сертифициращ орган по оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" в Държавен фонд "Земеделие". Александрова е завършила Университета за национално и световно стопанство със специалност "Статистика и иконометрия".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес