Пълна проверка на базар "Илиянци" заради коронавируса, затварят 28 обекта (видео)

Полиция, данъчни и здравни работници влязоха в стоковото тържище по нареждане на главния прокурор

По препоръка на РЗИ затварят 28 обекта в стоковия базар "Илиенци" в София. Това стана след масовите проверки на държавните органи рано тази сутрин. Акцията започна часове след нареждането на главния прокурор Иван Гешев.

Служители от инспекцията по труда са издали две предписания и пет акта за установени административни нарушения за лица, работещи без трудови договори. Това са само част от данните след проверка на базара, съобщава МВР.

От НАП са съставени 11 акта за различни нарушения и тези обекти са запечатани. 9 са съставените актове от служители на пожарната. Икономическа полиция е образувала едно дело.

Проверени са били общо 31 обекта.  

Така от рано сутринта полицаи и служители на Националната агенция по приходите, Агенция "Митници" и Районната здравна инспекция в София блокираха всички входове на базар "Илиянци".

Органите на реда, екипирани с маски и ръкавици, проверяват всеки, който иска да влезе в базара. Допускани бяха само продавачите. Предстои и дезинфекция в базара.

Полицаи проверяват документите на хората, които работят в базара, преди да ги пуснат.

Експерти от РЗИ със специални облекла пък проверят здравния им статус.

"Искат здравни книжки, трудов договор и това е. Никой не ни е предупредил да ги носим", каза продавачка.

Проверяват се възможни източници на зараза в района, но също и произхода на стоките, както и за платени акцизи.

На най-голямата борса в столицата работят около 1500 души. Една трета от тях - китайци.

Полицейското присъствие в района е засилено.

В сряда главният прокурор Иван Гешев изиска от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев информация за здравния контрол на базар "Илиянци" във връзка с коронавируса.

Това стана след като беше обявено, че източник на заболяването на двамата съпрузи в "Пирогов" с положителни проби, може да е пребивавал в района на стоковия базар "Илиянци". След новината много павилиони в базара затвориха.

Синът на заразеното семейство е на 48-години и работи на жп гара "Илиянци". Той е бил дежурен в неделя, а неговата проба е отрицателна.

В сряда общинското дружество "Пазари Възраждане" ЕАД, което стопанисва Женския пазар, пазара "Димитър Петков" и предгаровия площад "Ротонда" предприе спешни мерки за превенция и недопускане разпространението на коронавируса на територията на тържищата.

Започва дезинфекция на откритите площи на пазарите всяка вечер след приключване на пазарния ден. На търговците, наематели на търговски площи на територията на пазарните пространства, са осигурени необходимите предпазни средства - защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на алкохолна основа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?