Пълна забрана на алкохола при шофиране обмислят в Европарламента

Евродепутатите призоваха страните – членки да ограничат напълно употребата на алкохол за неопитните водачи и шофьорите на автобуси, съобщиха в четвъртък от пресслужбата на Европейския парламент.

Българските депутати гласуваха вчера промените в закона за движение по пътищата, чрез които сериозно се завишиха наказанията за употребилите алкохол водачи. За младите шофьори разрешената концентрация на алкохол в кръвта след промените е 0,2 промила на хиляда, а за всички останали - 0,5 промила. 

Народните представители у нас решиха, че предпазните колани стават задължителни за всички пътници, дори и за тези в автобусите.

Страсбург осъди драстичните мерки заради увеличаващите се смъртни случаи по пътищата на страните от евросъюза. Европарламентът прие доклада на Ева Петерсон (Швеция) от групата на социалистите, според който над 40 хил. смъртни случаи са причинени от катастрофи. Преките и косвените щети от злополуките се оценяват на 180 млрд.евро, което е 2 % от БВП на Европейския съюз.  

Сериозен проблем при европейските автомобилисти се оказва и шофирането под въздействие на наркотици, констатираха от европарламента и препоръчаха на Брюксел да инвестира повече средства за борбата с дрогата.

Европейските депутати препоръчаха да се хармонизират пътните правила и знаци в различните страни – членки. Различните правила за даване на предимство на кръговите кръстовища например, могат да причинят сериозни произшествия.

Държавите-членки трябва да въведат еднакви правила за задължителни и редовни технически прегледи за безопасност, които да важат в целия ЕС и за всички моторни превозни средства, препоръчват от парламента в Страсбург.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?