Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пълна защита за дюните между Ахелой и Несебър

Поречието на Янтра става забранена зона за вятърни перки и фотоволтаици

0 коментара
Пълна защита за дюните между Ахелой и Несебър

Въвежда се пълна защита за пясъчните дюни по черноморското крайбрежие между Ахелой и Несебър от строежи на сушата и на морското дъно от изграждане на изкуствени рифове, както и забрана за траленето в тази район. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е издала заповед за обявяването на зоната "Ахелой-Равда-Несебър“ http://natura2000.moew.government.bg/Home/Map# за защитена. Така тя влиза в списъка на европейската екомрежа НАТУРА 2000 и защитата обхваща близо 40 хил. дка в района, от които над 31 кв. км са морско пространство.

С друга заповед за защитена зона е обявено и поречието http://natura2000.moew.government.bg/Home/Map# на река Янтра, минаващо през редица общини и обща площ на закрила от 139 хил. дка, върху които ще е забранено поставянето на вятърни перки и слънчеви панели и редица други ограничения. То също става част от НАТУРА 2000.

Предмет на опазването в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър“ са постоянни морски и сухоземни природни местообитания, включително дюнни, както и видове бозайници, земноводни, влечуги, риби и безгръбначни. Сред ограниченията, които се въвеждат със заповедта, са извършването на строежи, промяна на начина на трайно ползване, разораване, залесяване и превръщане в трайни насаждения на пасища, мери, мочурища и дюни, увреждане или унищожаване на дюни чрез разораване, разкопаване, засипване, утъпкване. Забранено е паркиране, както и карането на автомобили, освен по установените пътища.

Пясъчните дюни край Несебър неведнъж са били обект на инвестиционни апетити през годините и опитите за застрояването им са неизменно свързани със скандала.

Последно през март 2016 г. Върховният административен съд окончателно реши, че в местността "Кокало", намираща се в зоната "Ахелой, Равда, Несебър" не може да се строи  https://www.mediapool.bg/sadat-okonchatelno-sprya-zastroyavaneto-na-dyunite-krai-nesebar-news246824.html. Тогава дори бе образувано производство срещу бивш директор на Регионалната екоинспекция в Бургас, който е извършил тежко нарушение, давайки разрешително за строеж.

В защитената зона "Река Янтра“ се опазват сухоземни и сладководни природни местообитания, както и редица видове бозайници, земноводни, влечуги, риби и безгръбначни. Сред ограниченията, които се въвеждат със заповедта, са разораване и залесяване на поляни и други естествени открити пространства в горските територии, промени в хидрологичния режим на водозависими природни местообитания, реализиране на нови ВЕЦ, както и на нови фотоволтаици и ветрогенератори извън урбанизирани територии.

Въведените със заповедите ограничения са задължителни за изпълнение, а нарушителите се наказват съгласно административнонаказателните разпоредби на Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от екоминистерството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.