Според правосъдния министър Христо Иванов

Пълната съдебна реформа минава през промени в конституцията

Прокуратурата да се фокусира в наказателния процес без да се меси в политическия живот

Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

"На централните политически въпроси на реформата не може да бъде отговорено без промени в конституцията. А централният политически въпрос на съдебната реформа е един – как да имаме прокуратура, която е ефективна, която е фокусирана наистина върху наказателното производство, и как тя да бъде достатъчно имунизирана от изкушения да се включва по един или друг начин в политическия живот и разпределението на властовия ресурс в страната."

Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в понеделник пред БНР по повод събитията от края на миналата седмица, когато група депутати от ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов, изненадващо внесоха свой законопроект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), отразяващ изцяло вижданията на главния прокурор Сотир Цацаров.

В същото време Цацаров обяви, че е изтеглил представителите си от работната група, подготвяща законопроект за изменение на ЗСВ в правосъдното министерство, което бе изтълкувано от доста наблюдатели като координирана атака срещу актуализираната стратегия на Иванов за съдебна реформа. Самият той обаче отрече, че е бламиран. Същото направиха и управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

"Ние трябва да се придвижим колкото се може по-далеч от прокуратурата, която е безконтролна, която има свръхправомощия да се меси в гражданския оборот, в отношения, в които няма какво да прави гражданското обвинение. Намираме начин, без да компрометираме нейната професионална независимост, да я интегрираме в някаква система за демократичен контрол и отчетност. Подобни действия и кръпки не са в съгласие с този консенсус", коментира Иванов по повод идеите обвинители да могат да участват по граждански дела с държавен и общински интерес.

Според министъра прокуратурата трябва да се концентрира единствено върху дейността си в наказателния процес, както и да носи отговорност за несправянето с дела от особен обществен интерес.

"Когато и ако стигнем до следващата вълна пресконференции с или без шум, следваща вълна обвинения, задържания на лица от различни ешелони на властта, със страшна тежест ще се появи въпросът – какво виждаме ние. Дали този път става въпрос за нещо сериозно, или отново ще видим една кампания, която ще насити това лято с вестникарски заглавия и след три години на много по-задни страници на вестниците тези казуси ще угаснат и изтлеят в съдебните зали. Време е да си отговорим на въпроса – кой ще носи отговорност за несправянето с тези казуси, включително по законодателен път. Министерският съвет се ангажира много повече да се ангажира, да погледне в очите този въпрос, в рамките на своите правомощия", продължи Иванов.

Той все пак отбеляза, че макар според него съдебната реформа да може да бъде завършена изцяло само чрез конституционни промени, в момента липсва политически консенсус за подобна стъпка.

"По отношение на съдебната система – невинни няма. Нито в ръководството на съдебната власт, нито в парламента. Така че въпросът е все пак да стигнем до някакъв резултат. Очевидно няма политическа воля да се повдигне темата за промени в конституцията по достатъчно сериозен начин, но и има доста неща, които могат да се направят на законодателно ниво. Нека да ги свършим тях и вече ще видим от там нататък как продължаваме", посочи правосъдният министър.

По думите му "моята отговорност е да направя всичко възможно да има реформа – и дори това да не е пълната реформа, която трябва да се случи, да придвижим ситуацията от мъртвата точка, в която е".

Междувременно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира темата, заявявайки, че правосъдният министър категорично не е бил бламиран с внасянето на паралелен законопроект за промени в ЗСВ. Той определи Христо Иванов като "изключително коректен" човек, който е много силно мотивиран да продължи напред.

"В петък аз съм разговарял с Христо Иванов, с министъра, а в четвъртък той се е чул и с Дани Кирилов, който е шеф на правната комисия, разговаряли са, и всъщност реално какъв е проблемът? Имаме внесен законопроект по изпълнение на стратегията за съдебната реформа, която е приета, пак повтарям, от българския парламент, защото България е парламентарна република, и всяка една от парламентарните групи по правилник за дейността на 43-ото Народно събрание и за всички предишни, имат законодателна инициатива", каза Цветанов пред бТВ.

Според него в случая не ставало и въпрос за надпреварване между отделни парламентарни групи – кой да внесе пръв предложения за съдебни реформи, както разтълкува действията им Христо Иванов миналата седмица.

"Вижте какво, надпреварване е, когато нямаш визия. А когато имаш визия и стратегия – ти изпълняваш съответната стратегия, която си я заложил в управленската си програма. Ако внимателно сте прочели управленската програма на ГЕРБ, там е заложено, че съдебната система се нуждае от реформи. ПГ на ГЕРБ изпълнява тази управленска реформа", обобщи Цветанов.

Колегата му от ГЕРБ Методи Андреев също декларира, че не вижда нищо притеснително в инициативата на партията да предложи промени на ЗСВ, отразяващи вижданията на прокуратурата за съдебна реформа.

"Трябва да е ясно, че идеята за правосъдна реформа, тази реформа, която в момента очакваме да се случи, стана с активното съдействие на групата на ГЕРБ. Защото, като най-голяма политическа сила в този парламент, нищо в този парламент съществено не може да се получи без групата на ГЕРБ да подкрепи съответното начинание. В конкретния случай беше преценено, че всъщност е излишно да се внася законопроект, който в голяма част дублира това, което правосъдният министър смята да внесе тази седмица и да не се губи парламентарно време, хората, които са подписали решиха, че най-добре, и след разговора с нашите коалиционни партньори, е да се направят тези промени, които са в законопроект между първо и второ четене", коментира Андреев пред Нова телевизия в понеделник.

В отговор на наблюдение от страна на водещите, че няма как да не направи впечатление, че подсъдимият Цветанов инициира внасянето на предложенията на главния прокурор в парламента, депутатът от ГЕРБ отбеляза, че "г-н Цветанов няма толкова голям проблем с прокуратурата, колкото със съда, така че трябва да ви кажа, че този проблем, според мен е доста измислен проблем".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?