Пълната схема на финансовите машинации ще бъде публикувана през април

Пълната схема на финансовите машинации ще бъде публикувана през април
Международният консорциум на разследващите журналисти, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон, съобщи, че ще публикува в началото на следващия месец пълния списък с компаниите и лицата, свързани с разследването на изтеклите документи за финансовите машинации на богатите и известните, съобщи  Асошиейтед прес. 
 
В тези списъци фигурират десетки сегашни и бивши световни политици, както и бизнесмени, престъпници, знаменитости и спортни звезди.
 
АП посочва, че не е била в състояние да провери истинността на твърденията в статии, които бяха публикувани от повече от 100 медии по света, участвали в разследването на изтеклите над 11.5 милиона документи, предоставени първоначално на германския вестник "Зюддойче цайтунг" преди около година от анонимен служител в панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека", основана от родения в Германия Юрген Мосак. 
 
Тя има филиали по целия свят и е един от най-големите създатели на "кухи фирми", според вестника.
 
Международният консорциум на разследващите журналисти заяви, че изтеклите вътрешни документи съдържат информация за 214 488 офшорни компании, свързани с хора в повече от 200 държави и територии. 
 
Получените в продължение на няколко месеца от "Зюддойче цайтунг" 2.6 терабайта данни, които могат да се поместят в 600 дивидита, са няколко пъти повече от предишните разкрития за офшорни компании, публикувани от Уикилийкс през 2013 г., посочва германският вестник, цитиран от АП.
 
Преди публикуването на разкритията, в които фигурира името на руския президент, неговият говорител Дмитрий Песков каза пред журналисти, че се очаква "медийна атака за оклеветяване на Путин", припомня АП, цитирана от БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?