Пълната забрана за пушене мина на първо четене почти без отпор

Здравният министър остави вратички за евентуални промени

Пълната забрана за пушене мина на първо четене почти без отпор

С гласовете на всички парламентарни групи Народното събрание прие в сряда на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни.

Забраната бе подкрепена от 99 депутати от 113 гласували, десетима бяха против, а четирима се въздържаха.

Според нея няма да е разрешено да се пуши на всички затворени обществени места, включително заведения, както и на открити детски и спортни площадки и съоръжения.

Депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов се опита да увери от парламентарната трибуна представителите на ресторантьорския бизнес, че забраната няма да ликвидира дейността им и печалбата от нея. Той се опита да убеди в това собствениците на малки кафенета и ресторанти, защото разчетите показвали, че спадът в оборота продължавал само няколко седмици, след което ситуацията се нормализирала.


Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) увери, че "този дебат не е между пушачи и непушачи", а за здравето като цяло. Тя призова пълната забрана да бъде приета колкото може по-скоро, тъй като това "е сериозна стъпка към профилактирането на хората".

Именно от собствениците на заведения дойдоха основните възражения към въвеждането на пълната забрана. Те твърдят, че инвестицията в обособяването на отделни зали, каквото е искането на закона в сегашния му вид, е останала неизплатена. По данни на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите над 50 млн. лв. са похарчени за вентилационни системи и стъклени прегради в заведенията. Те многократно апелираха забраната да се отложи още във времето. Министър-председателят Бойко Борисов обаче няколко пъти заяви, че е непреклонен и забраната ще важи от 1 юни тази година.

Така се стигна до новите текстове в Закона за здравето, според които се забранява пушенето на закрити обществени места, а за спазването на закона ще следят Районните здравни инспекции.

Депутатите въведоха и нов текст, който няма да позволява рекламата и продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст. Предвидени са административни санкции за нарушителите.

В прочувствена реч пред журналисти в парламента новият здравен министър Десислава Атанасова коментира вредния навик да се пуши като посочи себе си.

"Все още не съм отказала цигарите, правя опити, но все още не мога да ги откажа напълно", призна Десислава Атанасова, която преди време обяви, че ще се освободи от порока.

Атанасова благодари на “проевропейски настроените” депутати, които са подкрепили ремонтираните текстове на първо четене. Тя не пропусна да отбележи и политическата воля на ГЕРБ да се забрани пушенето, но все пак остави вратичка, че парламентаристите могат да внесат облекчаващи забраните текстове между първо и второ четене в закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?