Пълният пакет от пенсионно-осигурителни промени ще е ясен през октомври

Всички промени в пенсионната и осигурителната система, които трябва да влязат в сила от следващата година, ще станат ясни до октомври, за да бъдат приети с бюджетните закони за следващата година.

Дотогава ще се замрази и обсъждането на внесените от БСП предложения за замразяване на възрастта и стажа за пенсия от догодина, за да може всички мерки да са съгласувани с експерти и подплатени с актюерски разчети. Това стана ясно в петък след първото заседание на консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към социалното министерство. В него участват експерти, бивши социални министри, представители на работодателите и синдикатите, управителят на НОИ и др.

Социалният министър Хасан Адемов увери, че всички предложения за промени ще са ясни достатъчно рано, така че да не се налагат промени между първото и второто четене на бюджетните закони, каквато практика имаше при предишното управление.

Тъй като всички предложения тепърва ще се обсъждат на експертно ниво, Адемов отказа всякаква конкретика по обсъжданите мерки.

“Привърженик съм на това да има една мярка, която да е съгласувана и приета с консенсус, отколкото пет несъгласувани“, обясни той.

“Откъслечни решения рискуват да не бъдат приети еднозначно от обществото“, допълни Адемов.

Не е ясно дали ще отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии от следващата година, както е предвидено по закон, или за пореден път ще се отложи заради приемането на другите мерки по замразяването на възрастта и стажа за пенсия и индексацията на пенсиите, които са свързани с по-високи разходи за системата.

На следващото заседание на съвета ще има дискусия за бъдещето на минималните осигурителни прагове – дали трябва да продължат да се договарят и под каква форма. Междувременно обаче договарянето им за следващата година между работодатели и синдикати ще започне.

Споделяне

Още от България