Пълно разбиране и подкрепа получил Цветан Цветанов от евродепутати на ЕНП в Брюксел

Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

През втория ден от работното си посещение в Брюксел, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с евродепутати от групата на Европейската народна партия, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Цветан Цветанов е запознал събеседниците си с обстоятелствата около парламентарните избори у нас и актуалната политическа обстановка.

В разговор с германския евродепутат Михаел Галер бившият вътрешен министър го информирал за драстичните промени и политическата чистка, започнали от първия ден в МВР. По думите му изваждането на ГДБОП от структурите на МВР води до освобождаване от парламентарен контрол и отчетност пред обществото, продължава съобщението от ГЕРБ.

За г-н Галер е очевидно, че новото българско правителство е на път да извърши безпрецедентен акт със смяната на системата в МВР, се казва още в съобщението. Той е силно притеснен, че реорганизациите в спецслужбите у нас водят до възраждане на бившата Държавна сигурност и могат да застрашат сигурността на България и целия Европейски съюз.

Манфред Вебер, зам.-председател на групата на ЕНП в европарламента, е уверил Цветан Цветанов, че е респектиран от успехите, постигнати в борбата срещу организираната престъпност при управлението на ГЕРБ и че изцяло го подкрепя.

"Видно е, че Тройната коалиция дойде на власт с манипулации и трикове. Сега управляващите се занимават с реваншизъм и чрез законодателните предложения в областта на сигурността явно подкрепят възстановяването на организираната престъпност на нивата отпреди 2009", цитира Манфред Вебер пресцентърът на ГЕРБ.

Германският евродепутат е отбелязал още: "Европа трябва да се замисли дали да инвестира в региона, когато голяма част от европейските средства биха могли да попаднат в нечисти ръце, или да не бъдат използвани по предназначение.

Френският евродепутат Вероник Матьо, координатор в комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а така също и в комисията за организираната престъпност и прането на пари, е заявила, че не трябва да се допуска обезсмисляне на направеното досега в системата на сигурността. Според нея предприетите промени в МВР ще доведат до неефективност в контрола и борбата с организираната престъпност.

И тримата евродепутати смятат за необходимо да бъдат информирани всички европейски институции и Венецианската комисия за случващото се, както и да се предизвика дебат в Европейския парламент. Те обещаха да алармират колегите си от ЕП за тревожната ситуация в България, свързана със законодателните предложения в областта на сигурността, които могат да доведат до тежки санкции от страна на ЕК, а така също и до спиране на евросредства, се посочва в изпратеното до медиите съобщение от пресцентъра на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България