Пълно съгласие в парламента против “гаражната“ търговия с медицински изделия

Депутатите от парламентарната здравна комисия гласуваха на първо четене с пълен консенсус промените в Закона за медицинските изделия, с които занапред болниците ще бъдат длъжни да купуват скъпите консумативи, нужни за лечението на пациентите, и да им ги предоставят на същите цени. Промените целят да се преустанови практиката болниците да насочват пациенти за скъпи консумативи към определени фирми, за което някои лекари получават комисионни.

 

В края на миналата година НАП разкри 15 млн. лева укрит оборот във фирма за медицински изделия и стана ясно, че136 лекари са получили 8 млн. лева “комисионни“ за пет години.

 

Сега НЗОК не покрива по-голямата част от скъпите медицински изделия и затова пациентите трябва да плащат от джоба си за тях.

 

Това ще продължи и занапред, разликата е, че пациентът вече ще купува изделията от болничната аптека, а не от офиса на “посочена“ от лекаря фирма.

 

От здравното министерство, което предлага промените, очакват, че след като болниците започнат да правят търгове, в крайна сметка медицинските изделия ще достигат до пациентите на по-ниски цени от сегашните.

 

Според част от депутатите в комисията обаче това не е много сигурно. Според Мая Манолова (БСП) и Хасан Адемов (ДПС) при покупката с обществени поръчки има риск да се избира винаги най-евтиното, което може да се окаже некачествено. Зам.-председателят на комисията Даниела Дариткова (ГЕРБ) попита дали болниците ще успеят да поддържат в наличност пълната гама от изделия, които са нужни за лечението на пациентите им, и какво ще се случва, ако даден консуматив липсва. Здравният министър посочи, че болниците ще се конкурират и големите и добрите ще поддържат богат асортимент.

 

Лъчезар Иванов (ГЕРБ) пък заяви, че има риск изделията да достигат до пациентите на отделните болници на различни цени, тъй като цената зависи от количеството, което се купува.

 

Чуха се и предложения НЗОК да договаря медицинските изделия като преди това се види колко средства ще са необходими, за да ги плаща.

 

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов заяви, че трябва да се помисли за забрана на покупката на изделията на дребно, за да не продължава “гаражната“ търговия в офисите на фирмите. Според него също така има вариант за договори за консигнация между болниците и фирмите, така че да се поддържат на склад изделия, а лечебните заведения да ги плащат, когато ги продадат.

Споделяне

Още по темата

Още от България