Палят коли и къщи на охранители в Централен Балкан

Изпепеления мотор на единия от охранителите на Национален парк "Централен Балкан"

Коли и къщи на охранители от Национален парк "Централен Балкан" са били подпалени. МВР е информирано по случая от Министерството на околната среда и водите, но до този момент извършителите остават неизвестни.

Потърпевшите са от парковата охрана на участък "Тетевен" в дирекцията на Националния парк. За това и. д. директорът на парка Генчо Илиев алармира дирекцията "Националната служба за защита на природата" в МОСВ.

Служителите живеят в село Рибарица, Ловешка област.

На 5 юли през нощта пламнал личният автомобил на главния специалист в отдел "Контрол и охрана" в парковия участък "Тетевен" Пончо Пончев. Колата била паркирана в двора на къщата му, като в нея е имало оборудване и документи на Националния парк. При пожара част от тях са унищожени, а останалите са пострадали частично. Задната половина и интериора на превозното средство са изгорели почти напълно. Благодарение на бързата реакция на Пончев огънят не е обхванал намиращото се в непосредствена близост жилище.

Шест дни по-късно е запален навес в дворното място на главния специалист Петър Грозданов. Напълно са изгорели намиращите се в близост стара къща, 2 стопански постройки и служебния мотоциклет на Грозданов. И в този случай има основателни съмнения за умишлено предизвикан палеж.

Потърпевшите са убедени, че палежите са свързани с изпълнението на служебните им задължения и са отмъщение на нарушителите на режима в защитената територия, на които са наложени предвидените в закона санкции.

От Дирекция Национален парк "Централен Балкан" информират МОСВ, че и други служители на парковата охрана са следени от неидентифицирани лица и автомобили, за което са подадени необходимите официални сигнали до МВР.

Министерството на околната среда и водите осъжда посегателството върху свои служители и разчита, че с незабавните и категорични действия на МВР ще се стигне до разкриване на извършителите.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?