"Памет за утре" запозна младежи с 9 сгради, знакови за комунистическия режим

Гражданската инициатива "Памет за утре" отбеляза 9 септември с поход до различни знакови места в София, свързани с комунистическата власт. Професионални историци си поставиха за цел да запознаят българските младежи с историята на девет сгради, емблематични за времето на комунистическия режим. Обиколката в София под надслов "Памет за утре" започна в 11 часа и първото място бе хотел "Славянска беседа" на ул. "Славянска".

Точно тук веднага след 9 септември 1944 г. е първият щаб на народната милиция и неин зам.-началник е бъдещият диктатор Тодор Живков, разказа журналистът Калин Манолов, който е автор на инициативата.

Следващата спирка бе мястото на бившия мавзолей на комунистическия деец Георги Димитров.

По-нататък маршрутът продължи със сградата на Държавния архив, където се е помещавала Държавна сигурност, а в намиращите се там подземия са били задържани и разпитвани хора, смятани за врагове на народната власт; сградата на бившия Партиен дом; сградата на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), намираща се на ул. "Съборна", както и катедралният храм "Св. Неделя", където е извършен най-големият атентат в европейската история през миналия век.

На всички тези 9 "места на паметта" бяха поставени пречупени червени звезди, свързани с комунистическото минало на България.

Обиколката приключи до Мемориала на жертвите на комунистическия режим до НДК.

На 9 септември 2019 г. трябва да се освободим от предразсъдъците към тази дата, коментира пред БНР доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавната агенция "Архиви" и член на Инициативния комитет "Памет за утре".

"Тази дата трябва да излезе от конкретна политическа употреба и да се превърне в територия на историята", подчерта той.

"Този поход няма намерение да убеждава никого в едната или другата истина, а просто да разкаже (на младите хора -бел.ред.) Това е един разказ, който да послужи за основа за следващите техни рефлекси, ако мога така да се изразя", коментира Калин Манолов пред БНР.

В инициативния комитет участват още проф. Евелина Келбечева, доц. Лъчезар Стоянов, Христо Ст. Христов, Георги Георгиев, адв. Марио Топчийски.

В Пловдив, на площад  "Стефан Стамболов", Съюзът на репресираните от комунистическия терор организира поклонение в памет на загиналите след 9 септември 1944 година. Позовавайки се на официални документи, организацията обяви, че само в Пловдивска област са били избити над 1300 души, но липсва информация за още стотици, загинали без съд и присъда.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?