Паметната плоча на Мара Бунева в Скопие отново разрушена

Новата паметна плоча на Мара Бунева в Скопие беше разрушена часове след поставянето ѝ. Тя беше поругана след честването на 85-ата годишнина от смъртта на българската революционерка, което вчера събра над 100 души от Македония и България край бреговете на Вардар, съобщи бТВ.

 

Събитието, организирано от Българския културен клуб - Скопие, премина без инциденти при засилено полицейско присъствие.

 

"Все още се прогонуват, затварат, гонат от работа македонски граждани, които я ценат паметта на своите бугарски предци. Бугарите в Македония са нарекувани предавници, отпадници, изроди в своята собствена родина, където секогаш са били най-голямите патриоти”, заяви вчера Лазар Младенов, председател на Български културен клуб – Скопие.

 

Мястото се превърна в символ на дискриминацията срещу македонските граждани с българско самосъзнание, след като през 2007 година местна агитка нападна събралите се граждани, а мраморната плоча на Мара Бунева беше почти разрушена.

 

На нейно място вчера беше залепена нова пластмасова табела, която не оцеля дори една нощ.

 

"Всяка година се счупват плочите и е чудно, че имаше доста полиция, а все пак се направи това. Предишните години слагахме и мраморни плочи и пак ги счупваха. Ние се съмняваме, че това го правят или тежки сърбомани или самите сърби, които живеят в Скопие. Това е израз на нецивилизованост", заяви по телефона Лазар Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?