Паметник на летеца Димитър Списаревски е открит в Пасарел

Паметник на летеца Димитър Списаревски е открит в Пасарел

Паметник на известния летец Димитър Списаревски беше открит в Пасарел, съобщиха от ВМРО. Организацията отбеляза 71-ата годишнина от гибелта на „живата торпила“ на българската авиация.

Списаревски загива край село Долни Пасарел по време на боен полет на 20 декември 1943 г. Тогава той сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Инициативата за изграждане на паметника е на младежи от селото, подкрепени от кметицата Наталия Александрова и от структурата на ВМРО в София. Общинският съветник от ВМРО в столицата и председател на Сдружението на българските каменоделци Димитър Антов бе сред основните лица, реализирали идеята.

На официалната церемония присъстваха много жители на Долни Пасарел, първият български космонавт Георги Иванов, Ивайло Иванов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, представители на Сдружението на българските родове от Македония, политици, общественици и народни представители от Патриотичния фронт.

Те се поклониха пред героя и поднесоха венци и цветя на паметника му. Военен оркестър допълни тържествения дух на събитието.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?