Паметник на папа Йоан Павел Втори е открит в Белене

Паметник на папа Йоан Павел II, който тази пролет беше обявен за светец, беше открит в Белене в събота. Градът е родното място на католическия свещеник Евгений Босилков - един от четиримата български мъченици, обявени от папата за блажени при посещението му в България през 2001 г.  

"Религията бе сред основните врагове на тоталитарната държава, а хората, които не се отказваха от нея, бяха подлагани на гонения. Въпреки всички опити мнозина смели български граждани не склониха глава и не се отказаха от вярата и правото си свободно да изповядват религията си", каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на паметника.

"Тук, в родния град на блажения Евгений Босилков, на метри от най-страшния затвор на репресивната тоталитарна власт, този монумент ще се извисява като вечен символ на вярата и доброто", допълни държавният глава.

По време на церемонията беше отдадена почит пред паметта на Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джиджов, Йосафат Шишков. Четиримата бяха обявени от папа Йоан Павел II за блажени, за мъченици на вярата, жертви на комунистическата власт. 

Президентът отбеляза изключителната роля на папа Йоан Павел II в борбата на милиони източноевропейци за свобода и достойнство. Той припомни смелостта на папата и думите му, заявени пред тогавашното държавно ръководство в Полша: "Имам чувството, че цялата страна се е превърнала в концлагер".

Споделяне

Още от България