Паметник на Путин бе издигнат и демонтиран в руско село

В руското село Частоозерие във вторник бе открита скулптурната композиция "В служба на отечеството", в чийто център трябваше да се извисява 3.5-метрова статуя на президента Владимир Путин, но в последния момент е решено да отпадне. Без Путин като основна фигура, монументът представлява изображение на картата на Русия, под която стои трибуна с текста на президентската клетва, предаде Би Би Си. Бронзовият Путин е трябвало да стои именно зад тази трибуна.

Местни жители разказаха, че самият паметник стои вече седмица, а Путин е махнат преди два дни. Предполага се, това е станало по настояване на президентската администрация.

Построяването на паметника е инициатива на Александър Илтяков, почетен гражданин на село Частоозерие и депутат от партия "Единна Русия" от Курганска област. При откриването на композицията във вторник той обясни, че издигането на скулптурата му се струва "оскърбително", защото Путин е скромен човек, а създаването на "златен образ" може да направи модно създаването на подобни паметници.

Само преди седмица Илтяков защитаваше друга теза. Пред кореспондента на Би Би Си той заяви, че статуята на Путин е задължителен елемент, тъй като това не е паметник, а скулптурна композиция.

"Когато започнаха нападките, мнозина не искат да разберат и чуят – стига им да обиждат, това не е паметник на Путин, това е история на страната. Президентът тук няма нищо общо, това малцина го разбират", коментира тогава Илтяков.

Миналата седмица той обясни, цитиран от Znak.com, че монументалният ансамбъл "В служба на отечеството" се състои от три елемента. В центъра е бронзовата статуя на Путин висока 3.5 метра. По думите на Илтяков, авторът на монумента Олга Красношеина е работила над създаването му половин година и е успяла да постигне пълно портретно сходство с действащия президент на Русия. "Ще бъде едно към едно", похвали се Илтяков.

Зад фигурата на Путин (вече демонтирана) е разположена картата на Руската федерация, чиято височина и широчина достигат 6 метра. Над картата стоят флаговете на Руската империя, СССР и Руската федерация.

Сайтът Znak.com по-рано съобщи, че идеята на Илтяков за издигане паметник на Путин е предизвикала недоволство сред президентската администрация. Депутатът обаче оставал непреклонен, коментирайки, че просто му завиждат и не разбират цялата концепция на скулптурния ансамбъл.

Във вторник той отказа да коментира въпроса пред Би Си Си, като каза само, че се е консултирал с представители на президентската администрация.

Не е ясно къде е отнесена демонтираната статуя на Путин. Илтяков каза, че тя ще се съхранява "на уединено място". Той също така изрази надеждата, че с времето паметникът ще заеме място, предназначено за него, според идеята на авторите.

Създаването на цялата композиция е струвало 8 млн. рубли (130 хил. долара). По думите на Илтяков това са негови лични средства, а също и дарения от местни жители и спонсора – местния месокомбинат "Велес". Това е семеен бизнес на Илтякови – депутатът е основател на фирмата, а брат му – директор.

"В служба на отечеството" не е първият дарен от тях монумент на селото – преди това са изградени на Св. Георги, Сергей Есенин, Александър Невски и пр.)

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?