Паметник на жертвите от колективизацията бе издигнат в Германия

По случай 50-годишнината от началото на колективизацията в бившата ГДР, в днешна Германия бе открит паметник на селяните и стопаните, които са станали нейна жертва, съобщи радио ″Дойче Веле″, като цитира германското издание ″Markische Allgemeine″.

Паметникът бе издигнат в град Кириц (Kyritz) в присъствието на министър-председателя на провинция Саксония -Анхалт Волфган Бемер, на министъра на земеделието на провинция Бранденбург и на ръководителя на Германския селски съюз.

Надписът на паметника гласи: ″На жертвите на принудителната колективизация в периода на така наречената ″социалистическа пролет″ през 1960 г. в ГДР. Германски селски съюз, 25 април 2010 г.″ Град Кириц в Бранденбург бе избран, защото именно в него на 2 септември 1945 г. председателят на германската комунистическа партия и по-късно председател на ГДР Вилхелм Пик обяви началото на поземлената реформа, която се счита за първи етап на колективизацията.

Окончателното решение за провеждане на принудителната колективизация, която бе наречена ″социалистическата пролет″, беше взето на 25 април 1960 г. Близо 400 хил. германски фермери бяха принудени да си предадат земята в селскостопански производствени кооперативи. В резултат на поземлената реформа, проведена в ГДР по съветски образец, в Западна Германия избягаха около 15500 фермери. Множество селяни бяха дадени на съд. Властите в ГДР възбудиха около 800 показни процеси. Близо 200 собственици, които не издържаха на натиска на властта, се самоубиха.

Споделяне

Още от