Паметникът на Димитър Благоев в Благоевград осъмна като Дядо Мраз с подарък "Оставка"

Кадър на ДСБ и още двама са задържани, БСП осъди акцията, а ГЕРБ - "полицейщината"

Сн. БГНЕС

Паметникът на Димитър Благоев в Благоевград осъмна в сряда сутринта боядисан като Дядо Мраз. Монументът бе  боядисан в червено с нарисувана бяла брада на Благоев, а под името му пише "Дядо Мраз".

Часове по-късно до него бе оставен голям червен чувал с надпис "Оставка”, а върху главата на монумента - коледна шапка.

В сряда следобед полицията задържа трима души за 24 часа по подозрение, че са автори на новия облик на паметника.  Единият от задържаните -  Калоян Ханджийски е бил втори в листата на ДСБ в Първи МИР-Благоевград на последните парламентарни избори.

Тримата са ”хванати” от охранителни камери как пристигат с автомобил и се отправят към паметника на Димитър Благоев с чувал.

В сряда служители на общинското дружество "Биострой” се заеха да почистят паметника.

На място  пристигна  и областният ръководител на БСП Юлиян Гошев, който определи постъпката като "кощунство”.

Според него актът не е политически.

"Появиха се предположения, че постъпката е дело на ГЕРБ, но аз не вярвам. Нали всеки празник БСП и ГЕРБ заставаме едни до други и поднасяме цветя пред паметника”, допълни Гошев.

Случайни минувачи изразиха, цитирани от Дарик, възмущение от боядисването на паметника.

"На това ли ще научим децата си”, "Подиграваме се с историята” и "Простащина” са най-честите коментари на благоевградчани, когато минат покрай монумента.

Акцията бе осъдена и от депутата от Коалиция за България Спас Панчев.

"За мен това, което се е случило в Благоевград, е много лош знак за времето, в което живеем", каза Панчев, цитиран от "Фокус".

От ГЕРБ излязоха с позиция, в която обявиха, че ”категорично не приемаме и не толерираме поругаването на паметниците на българската история”.

В същото време от партията на Бойко Борисов заявиха, че не приемат ”прилагането на крайни мерки като полицейски арести и задържания, прилагани срещу хора, изразили по нетрадиционен начин обществената си позиция”.

”Подобни действия могат да бъдат определени като груба полицейщина и демонстрират двоен стандарт в работата на ръководните органите на МВР. Ако днес се налагат арести на хора, извършили символичен акт, защо подобни арести липсваха при поругаването на друг паметник от българската история, този на Альоша в Пловдив, където авторите от една цензурираща партия дори сами се похвалиха какво подготвят? Защо за активистите на политическите патерици на властта не последваха същите арести като днес? Ще бъде ли прилагането на двойни стандарти обичайна политика на днешните управляващи или ще се отнася само до политическите им противници?”, заявиха от ГЕРБ.

Паметникът, който е създаден от скулптора Борис Гондов през 1971 г., се намира между Драматичния театър и сградата на общината в Благоевград.

По-рано тази година паметникът пред централата на БСП в София бе боядисан в синьо и розово, а паметникът на Альоша в Пловдив осъмна с огромно червено наметало и черна кърпа върху очите.

Преди това пък Паметникът на съветската армия в София бе оцветен в розово и отдолу беше изписано "България се извинява" на чешки и български език, по повод 45 годишнината от инвазията в Чехословакия.

Споделяне

Още от България