Паметникът на Джон Атанасов може да остане в центъра на София

Паметникът на Джон Атанасов може да остане в центъра на София

Паметникът на Джон Атанасов, който се намира в момента пред Телефонната палата в София, може да бъде преместен на друго място в центъра - при служебния вход на т. нар. Български Лувър.

Проект за това място трябва да бъде представен от собствениците на Телефонната палата - фирмата "НГ пропърти", в чиито управление е Васил Божков. Първоначалната идея беше скулптурата да бъде преместена в двора на Техническия университет в кв. "Дървеница".

На последното заседание на експертно-художествения съвет към Столичната община е възложено да се представи проект за поставянето на скулптурата при служебния вход на галерията "Квадрат 500". Той се намира откъм бул. "Васил Левски". Мотивът е, че това е старата сграда на Техническия университет.

Собственикът на Телефонната палата иска да премести паметника на Атанасов, тъй като смята да превърне сградата в частен музей.

Авторът на скулптурата, която е собственост на Столичната община, Вълко Ценов преди време се обяви срещу преместването ѝ. Мотивът му беше, че е правена специално за сградата на Телефонната палата, защото тя е свързана с технологиите и комуникациите, а Джон Атанасов е създателят на прототипа на съвременния компютър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?