Паметникът на Джон Атанасов в София може да бъде преместен

visitsofia.bg

Паметникът на Джон Атанасов, който в момента се намира пред Телефонната палата в София, може да бъде преместен. Предложението е на фирмата, собственик на сградата "НГ Пропърти", в чието управление е бизнесменът Васил Божков.

Експертно-художественият съвет към Столичната община, която е собственик на паметника, е одобрил преместването му в двора на Техническия университет - София, който се намира в кв. "Дървеница". Въпреки това обаче е нужно и съгласието на автора Вълко Ценов. Пред бТВ обаче той обяви, че е против идеята, тъй като направил бронзовия монумент специално за тази сграда. Мястото е избрано, защото е свързано с технологиите и комуникациите.

"Това е една толкова провинциална картина, безсмислена, нагла. Няма да си пестя думите за това… Аз не знам, нито са ми се обаждали, нито е ставало дума за това. И как е възможно въобще", каза той пред бТВ.

Паметникът беше открит през 2003 г. в памет на изобретателя с български произход Джон Атанасов.

Новите собственици на Телефонната палата искат да превърнат сградата в културен център с музей, а за целта ще я преустроят и надстроят с един етаж. Идеята е вътре да бъдат изложени над 3000 антични предмети от личната колекция на Божков.

Споделяне

Още по темата

Още от България