Паметникът на незнайния воин скара военното министерство и Столичната община

Паметникът на незнайния воин скара военното министерство и Столичната община

Военното министерство и Столична община си размениха взаимни обвинения в сряда заради стопанисването на Паметника на незнайния воин в София. Първо министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БГНЕС, обвини общината, че не полага грижи за монумента, а общината отговори, че министърът е дезинформиран.

"В момента той е собственост на Столична община, която не полага грижи за него. Готов съм да домакинствам на дискусия за вида на монумента и облагородяването на района около него", каза Ангел Найденов в Кърджали.

Зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов съобщи, че Паметникът на незнайния воин попада под действието на Закона за военните паметници и няма как да е собственост на общината.

"Въпреки това от дълги години се грижим системно за него, както и за други военни паметници, по вътрешно убеждение с чест и достойнство", каза Чобанов пред Mediapool.

Toй съобщи, че месечно разходите за газа, поддържащ постоянния огън, и персонала, който се занимава с паметника, са 4500 лева.

През 2012 година е бил направен ремонт за над 40 000 лева.

"Няма как да бъдем определени като недобри стопани, защото сме изпълнили съвестно всички свои задължения, които впрочем по закон са задължение на министъра на отбраната", каза Чобанов.

По думите му има и други подобни случаи. След серия контакти с МО и досега общината не е получила ясен отговор дали ведомството ще се погрижи за Арката на парашутиста на Централни гробища. 

"След като чакахме близо две години за отговор, разпоредих да започне ремонт за наша сметката, защото не можем да чакаме арката да падне", каза Чобанов.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?