Паметникът на Рейгън бе осквернен 8 дни след откриването

Паметникът на американския президент Роналд Рейгън бе осквернен само 8 дни след официалното му откриване. В петък сутринта бюстът осъмна покрит с червена качулка, омазан с боя и строителна пяна. Извършителите на деянието все още са неизвестни. По-късно в петък през деня доброволци изчистиха паметника.

Бюстът на Рейгън бе открит с официална церемония на 10 май. С това София почете ролята на американския президент за падането на комунистическия режим през 1989 г.

Още в първите дни на мандата си Роналд Рейгън (1981-1989 г.) предприема курс на твърдо противопоставяне със Съветския съюз, като рязко изоставя политиката на сближаване, водена в продължение на 12 години от неговите предшественици. Политиката на Рейгън се базира върху допускането, че икономиката на СССР няма как да издържи темпото на САЩ в превъоръжаването. Той провокира Съветския съюз да се впусне в непосилна военна надпревара. В крайна сметка съветската система достига до пълен колапс точно в края на втория мандат на Рейгън.

Именно Рейгън нарича СССР "империя на злото" и предрича по време на реч в Западен Берлин падането на "Желязната завеса". За него тогавашният британски премиер Маргарет Тачър казва, че е успял да спечели Студената война, без да произведе и един изстрел.

Споделяне

Още от България