Паметникът пред НДК отива в Южния парк, възстановяват се мемориалните плочи

Паметникът пред НДК отива в Южния парк, възстановяват се мемориалните плочи

Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде преместен в Южния парк, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк. Решението, което се очакваше от няколко месеца, ще бъде взето на редовното заседание на Столичния общински съвет в четвъртък, като вносители са съветниците от ГЕРБ Михаил Владов, Орлин Иванов и Малина Едрева и от групата на "Синята коалиция" Борислав Бориславов и Прошко Прошков. Очаква се единствено БСП да бъде против, съобщи в неделя "Дневник" като се позовава на свои източници в съвета. Социалистите имат едва 15 съветници от общо 61, добавя вестникът.

Проектът за възстановяване на мемориалните плочи е направен по идея на представители на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите. Няма да се провежда конкурс, какъвто тази година местната управа направи, но не беше избрана нито една от кандидатстващите идеи.

Сегашният паметник "1300 години България", който е дело на Валентин Старчев, ще бъде преместен в Южния парк, като ще бъде обновен. Ще бъдат преместените фигурите без арматурата и бетонната конструкция, посоч а изданието.

Мемориалните плочи на първи и шести полк са били премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК. Плочите са поставени в почит на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

От години Столичната община обмисляше каква да бъде съдбата на паметника, който е в окаяно състояние от поне две десетилетия. През 2012 г. от него бяха премахнати тонове желязо от елементите, които застрашаваха минувачите. След това по инициатива на главния архитект на София Петър Диков беше направена онлайн анкета, в която отговорът демонтаж надделя. След няколко отлагания през пролетта на тази година беше обявен и конкурс за нов облик на мястото, който остана без победител, припомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?