Въпреки че конкурсът не излъчи победител

Паметникът при НДК се мести, на мястото му се връщат войнишките плочи

Военни организации и футболни фен клубове подкрепят инициативата

Въпреки че конкурсът за паметника "13 века България" при НДК не излъчи победител, най-вероятно монументът ще бъде преместен и на негово място ще бъдат възстановени паметните плочи на Първи и Шести софийски пехотни полкове.

Такова предложение ще внесе за обсъждане групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС), каза общинският съветник и член на журито в конкурса Орлин Иванов пред Mediapool. По думите му предложението на ГЕРБ ще бъде направено след като се потърси консенсус между всички политически сили.

ДСБ и СДС отдавна настояват за премахване на паметника, за което гласуваха и над 80% от участниците в анкетата, която проведе Столична община на сайта си.

БСП все още нямат позиция. Според председателя на групата Милка Христова те са за намиране на балансирано решение. Не сме против възстановяването на войнишките плочи, но това трябва да стане след като се реши какво се прави с паметника, както и с авторските права на автора му, каза Христова пред Mediapool.

Междувременно военни организации и футболни фен клубове са внесли предложение в СОС за възстановяване на войнишкия мемориал, каза Орлин Иванов. Сред подписалите се за премахване на паметника "13 века България" е дори общинският съветник от БСП о.р. ген. Иван Мечков.

Конкурсът

До финалната фаза на конкурса "Зоната на архитектурно-художествен синтез 13 века България в контекста на реконструираното пространство на НДК – пл. България", както е официалното му наименование, бяха допуснати девет кандидати.

От тях осем са за оставане на паметника, а само един от допуснатите – за възстановяване на войнишкия мемориал.

Журито от 21 члена не е успяло да постигне консенсус по принципния въпрос – дали паметника да се премахне или да остане и да се реконструира. Представителите на общината са застъпвали тезата за възстановяване на войнишкия мемориал, докато творческите гилдии на художници, архитекти и други са били за запазване на паметника.

Така в крайна сметка нито едно от предложенията не е събрало необходимите 50 точки.

Журито е дало три поощрителни награди. Проектите "681-2014" и на Марина Александрова Василева са за запазване на паметника. Единият прилага модерните технологии за трансформирането на паметника, докато другият проект го превръща в "иновативен информационен център".

Мемориалният комплекс на "Никонсулт"

Единственият проект, който предвижда възстановяването на паметните плочи на Първи и Шести софийски полкове е на "Никонсулт" и е отличен с поощрителна награда. Той предвижда на мястото на монумента, спечелил си какви ли не подигравателни прозвища още по социалистическо време, да се изгради нов мемориал със зала. Ограждащите интерирони стени да са със светещи витрини с фотографии, които да разказват историята на двата полка и събития в България и Европа от тази епоха. От двете страни на мемориалните плочи ще бъдат гравирани имената на всички над 3000 войници и офицери.

На стълба от бял мрамор е предвидено да се разположи бронзово копие на творбата "Майка" на проф. Иван Лазаров като символ на нестихващата скръб по загубения син. Като вечен пазител на входа на мемориала пък ще се изправи оригинална статуя на лъв, под чиято лапа се намира карта на Санстефанска България. В момента този лъв е във Военно-историческия музей в София.

Алтернативно предложение

Това предложение на "Никонсулт" обаче няма да се реализира. Вместо него съветниците от ГЕРБ се застъпват за идейния проект, внесен в СОС от Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите, които са за възстановяване на мемориалните плочи.

Не стана ясно защо те не са участвали в конкурса с проекта си. За сметка на това обаче са обещали да се срещнат с автора на "13 века България" Валентин Старчев, с когото да обсъдят къде би могъл да бъде преместен сегашният паметник.

Мемориалните плочи на загиналите над 3000 войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война са премахнати през 1977 г., когато започва строителството на НДК. Те са представлявали три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за Отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.

Дебатът за съдбата на паметника "13 века България" се води от поне две десетилетия, но нито едни столичен кмет или общински съвет не посмяха да вземат решение за неговата съдба. Предстои да видим дали този ще успее.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество